Reţeaua electrică ucraineană este ”conectată” la reţeaua europeană, anunţă miercuri ministrul francez al Tranziţiei Ecologice Barbara Pompili, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne-am angajat la acest lucru şi l-am realizat. Reţeaua electrică ucraineană, care funţciona de la începutul războiului în mod izolat, este conectată din această (miercuri) dimineaţa la reţeaua europeană”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter ministrul francez însărcinat cu Energia.

Europa studia în ultima perioadă o cerere urgentă a Ucrainei în vederea acestei sincronizări a reţelelor electrice, care facilitează schimburi între ţări şi permite acoperirea mai uşoară a une probleme de aprovizionare cu energie electrică în oricare dintre ele.

”Ucraina a devenit membră a Uniunii Energetice europene”, salută preşedintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj postat pe Twitter.

”De-acum electricitatea ucranană circulă în Uniunea Europeană (UE) şi invers”, subliniază el.

Ucraina era sincronizată cu reţeaua electrică a Rusiei până la invazia rusă şi a funcţionat după aceea în mod autonom.

Reţeaua electrică a Republicii Moldova este de-acum şi ea conectată la reţeaua europeană, anunţă Pompili.

Asociaţia gestionarilor reţelelor europene de transport al electricităţii - Entso-E - subliniază, la rândul său, într-un comunicat ”succesul” sincronizării Republicii Moldova şi Ucrainei cu Europa.

Este vorba despre o ”accelerare” a unui proces care se afla în studiu din 2017 şi care a fost precipitat de Războiul rus din Ucraina.

Zona acoperită de către Entso-E trece dincolo de frontierele UE şi include 35 de ţări, din Islanda în Cipru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.