Birourile regionale ale lui Aleksei Navalnîi au anunţat joi că se autodizolvă, din cauza ameninţării de a fi declarate ”extremiste”, iar opozantul politic a apărut pentru prima oară în public după ce a făcut greva foamei în detenţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Descărnat şi ras în cap, Aleksei Navalnîi era audiat prin videoconferinţă de către un tribunal de la Moscova, în cadrul unui apel împotriva condmanării sale la plata unei amenzi, în martie, într-un caz de defăimare a unui veteran din al Doilea Război Mondial.

”Am fost dus la baie, ieri (miercuri) (...). Era o oglindă acolo. M-am privit. Nu sunt decât un schelet oribil”, a declarat el în instanţă, într-o înregistrare audio difuzată de postul independent de televiziune Dojd.

”N-am mai cântărit atât de puţin dintr-a patra”, a adăugat el, după care s-a adresat soţiei sale, Iulia Navalnaia, prezentă la tribunal, căreia i-a spus că are dreptul de-acum la câteva linguri de terci de ovăz în fiecare zi.

În paralel, joi, se desfăşura altă audiere, care examina cererea parchetului ca Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK) al opozantului politic şi sediile regionale ale acestuia să fie declarate ”extremiste”.

În cazul în care această cerere este acceptată, activităţile FBK ar fi interzise, iar membrii FBK şi simpatizanţii organizaţiei ar fi ameninţaţi de lungi pedepse cu închisoarea.

Dezbaterile urmează să se reia la 17 mai.

Însă fără să mai aştepte până atunci, directorul reţelei regionale a opozantului a anunţat că aceasta se autodizolvă.

”Dizolvăm în mod oficial reţeaua”, a anunţat Leonid Volkov, într-o înregistrare video publicată pe reţele de socializare, precizând că unele dintre cele 37 de birouri regionale îşi continuă activitatea în mod independent.

Un tribunal de la Moscova a interzis săptămâna aceasta practic întreaga activitate a FBK - publicarea de conţinut pe Internet, organizarea de manifestaţii şi participarea în alegeri.

MULTIPLICAREA DOSARELOR

Înfiinţat în 2011 de către avocatul şi activistul care a devenit noua oaie neagră a Kremlinului, FBK este cunoscut în Rusia prin anchete prin care denunţă corupţia cercurilor puterii.

Cea mai răsunătoare anchetă, publicată în ianuarie, la câteva zile după întoarcerea în Rusia şi arestarea lui Navalnîi, îl acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că şi-a construit un palat la malul Mării Negre.

Vizualizată de 116 milioane de ori pe YouTube, această anchetă l-a obligat pe Putin să dezmintă în mod personal.

Birourile lui Navalnîi de pe întregul teritoriu rus îşi difuzează, la rândul lor, propriile anchete, dar mai ales organizează campanii de ”vot inteligent”, apărate de opozant, care constau în îndemnul la susţinerea unui candidat care are cele mai mari şanse să-l înfrângă pe cel al Kremlinului, indiferent de culoarea politică a acestuia.

Această tactică a cunoscut un succes relativ în scrutinuri locale recente, în care candidaţi ai puterii au fost  înfrânţi sau au intrat la balotaj.

Activişti din reţeaua lui Navalnîi au interdicţia, cel mai adesea, de a participa în alegeri.

După revenirea opozantului în ţară din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu noviciok, autorităţile şi-au intensificat presiunile asupra susţinătorilor acestuia.

Aproape toţi colaboratorii săi au fost plasaţi în arest la domiciliu sau condamnaţi la scurte pedepse cu închisoarea, iar mai mulţi au fugit din ţară.

Echipa sa a anunţat joi că a descoperit că Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov şi conducătorul FBK Ivam Jdanov fac obiectul unor proceduri judiciare despre care nu ştiau nimic până în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.