Poliţia şi serviciile cehe de informaţii au anunţat luni că au destructurat o reţea de spionaj rus care opera de la Ambasada Rusiei la Praga, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reţeaua de spionaj rusă ar fi fost înfiinţată cu scopul de a ataca ţinte cehe şi străine prin intermediul unor servere informatice.

”Reţeaua a fost complet distrusă şi decimată”, a declarat în Parlament Michal Koudelka, directorul serviciilor cehe de informaţii BIS, citat de agenţia cehă de presă CTK.

Portrivit lui Michal Koudelka, grupul destructurat făcea parte dintr-o reţea creată de Rusia în alte ţări europene - pe al căror nume nu l-a dezvăluit.

”El (grupul) a fost creat de persoane care au legături cu serviciile ruse de informaţii şi a fost finanţat de Rusia şi Ambasada Rusiei”, a declarat Michal Koudelka.

Centrul naţional de luptă împotriva crimei organizate (NCOZ), care a contrinuit la destructurarea reţelei, a refuzt să comenteze cu privire la acest caz pentru AFP, invocând proceduri penale în curs.

În septembrie, agenţia cehă de informaţii NUKIB a dat asigurări că Rusia şi China constituie cele mai mari ameninţări la adresa securităţii cibernetice a Cehiei, o fostă ţată comunistă care a aderat la NATO în 1999.

În august, cotidianul Denik N scria că serviciile militare ruse de informaţii (GRU) se află probabil la originea ultimului atac vizând Ministerul de Externe ceh, care a avut loc în iunie.

În raportul său pe 2017, NUKIB a avertiza că diplomaţi ruşi şi chinezi şi-au internsificat activităţile de spionaj pe teritoriul ceh.

Aceste acuzaţii au provocat o serie de critici din partea preşedintelui ceh Milos Zeman, cunoscut prin poziţia sa împotriva musulmanilor şi în favoarea Beijingului şi Moscovei. Şeful statului ceh a îndemnat agenţia ca mai degrabă să caute terorişti islamişti pe teritoriul Cehiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.