Candidaţii republicani în alegerile americane de la jumătate de mandat (”midterms”) de marţi vor accepta rezultatele scrutinelor - indiferent dacă obţin victorii sau sunt înfrânţi -, dă asigurări preşedinta Partidului Republican, Ronna McDaniel, în contextul în care un val de contestare condus de către fostul preşedinte Donald Trump ameninţă să perturbe rezultatele scrutinului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ronna McDaniel se declară încrezătoare în ”impulsul bun” al conservatorilor de a îndrepta Congresul către dreapta.

Democtraţii lui Biden deţin o majoritate fragilă în Camera Reprezentanţilor de doi ani şi o majoritate cu un singur vot - al vicepreşedinteli Kamala Harris - în Senat.

Candidaţii republicani la mandate din cele două Camere ale Congresului de la Washington, dar şi în alegeri la nivel local de guvernatori ai statelor, ”vor să fie siguri că cursa este dreaptă şi transparentă, pentru a lăsa procesul să se desfăşoare, iar noi vom acceptam atunci, rezultatele”, a dat asigurări duminică la CNN Ronna McDaniel.

300 DE CANDAIDAŢI REPUBLICANI, PREGĂTITŢI SĂ CONTESTE REZULTATELE

Preşedinta Partidului Republican - care a repetat că candidaţii republicani - victorioşi sau învinşi - vor respecta vocea urnelor marţi seara - contrazice astfel un număr de declaraţii ale unor lideri apropiaţi campionului lor Donald Trump, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.

Candidata Kari Lake la postul de guvernatoare a Arizonei a refuzat, de exemplu, să să spună că va accepta o înfrângere de către adversarul său democrat în acest stat polzarizat din sudul Statelor Unite.

În statul Wisconsin (nord), senatorul republican în exerciţiu Ron Johnson nu a spus, la rândul său, că s-ar înclina în faţa democratei Mandela Barnes, dacă ar l-a învinge.

Potrivit taberei democrate şi unor analişti, există aproximativ 300 de candidaţi republicani pregătiţi să conteste rezultatul alegerilor - naţionale şi locale - marţi seara.

Întrebată despre persoane care supraveghează anumite locuri în care votează anticipat, Ronna McDaniel a dat asigurări că ”nimeni nu ar trebui să-i intimideze pe alegători” şi a apărat totodată dreptul de a observa procesul electoral.

Sondajele preconizează o victorie clară a republicanilor în Camera Reprezentanţilor şi că aceşti ar putea prelua controlul şi în Senat.

Joe Biden şi Barack Obama i-uau îndemnat sâmbătă pe alegători, în Pennsylvania, la mitinguri de campanie, să se mobilizeze pentru a păra ”democraţia”.

Fostul preşedinte Donald Trump - care visează la alegerile prezidenţiale din 2024 - şi-a îndemnat susţinătorii să se ducă să voteze pentru a provoca ”un val uriaş” republican şi a ”salva Visul American”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.