La o zi după ce au redobândit majoritatea în Camera Reprezentanţilor din SUA, republicanii au declarat că vor face din investigarea familiei preşedintelui Joe Biden prioritatea lor „absolută”, ancheta Congresului urmând că se concentreze pe afacerile din străinătate ale fiului preşedintelui, Hunter Biden, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hunter Biden, în vârstă de 52 de ani, face deja obiectul unei anchete federale, dar până în prezent nu a fost pus oficial sub acuzare. Cel mai mic dintre fiii preşedintelui Biden nu este implicat în administraţie în nicio calitate, dar republicanii insistă că ancheta lor va determina amploarea presupusei implicări a preşedintelui Joe Biden în afacerile fiului său, inclusiv în perioada în care actualul şef al Casei Albe era vicepreşedintele lui Barack Obama.

Un raport publicat de republicanii din Senat în septembrie 2020 a constatat că Hunter Biden a „profitat” de poziţia tatălui său, dar nu a ajuns la concluzia că şi actualul preşedinte s-ar face vinovat de ceva.

Într-un raport interimar prezentat joi într-o conferinţă de presă, republicanii susţin însă că preşedintele a minţit poporul american în legătură cu presupusa sa implicare în afacerile familiei sale. „Participarea preşedintelui la îmbogăţirea familiei sale este, într-un cuvânt, un abuz la cel mai înalt nivel”, a declarat James Comer, viitorul preşedinte al Comisiei de supraveghere din Camerei Reprezentanţilor. „Vreau să fiu clar: aceasta este o investigaţie asupra lui Joe Biden şi pe asta ne vom concentra în viitorul Congres”, a precizat el.

Comer a fost însoţit la conferinţa de presă de congresmanul Jim Jordan, care urmează să devină preşedintele Comisiei juridice a Camerei Reprezentanţilor. Republicanul din Ohio a scris ulterior pe Twitter: „Afacerile familiei Biden reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale”.

Republicanii îl acuză pe Hunter Biden de diverse infracţiuni, inclusiv evaziune fiscală şi fraudă electronică, dar nu spus dacă şi când au de gând să-l convoace în Congres pentru a-l audia.

Christopher Clark, avocatul lui Hunter Biden, a declarat pentru BBC că acesta nu a făcut niciun comentariu cu privire la anunţul republicanilor.

Oficiali din cadrul Comitetului Naţional Democrat au ripostat dând publicităţii un comunicat în care spun că James Comer, reprezentant din Kentucky, este „un admirator al lui Trump care a arătat clar că investigaţiile sale false sunt exerciţii politice menite să îi facă rău preşedintelui Biden”.

Şi Casa Albă a declarat că investigaţiile sunt motivate politic.

Ancheta recent anunţată este una dintre multele pe care le-ar putea iniţia republicanii din Camera Reprezentanţilor după ce au câştigat majoritatea. Alte anchete ar putea viza retragerea trupelor din Afganistan de către administraţia Biden şi gestionarea pandemiei de coronavirus.

Pe de altă parte, comitetul restrâns care a investigat evenimentele din 6 ianuarie 2021, când susţinătorii lui Trump au atacat Congresul, va fi dizolvat când noul legislativ va începe să funcţioneze.

Republicanul Kevin McCarthy, actualul lider al minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, va deveni noul preşedinte al acestui for legislativ, succedându-i veteranei democrate Nancy Pelosi, care a anunţat joi că nu va mai căuta să obţină un nou mandat la şefia democraţilor.

Majoritatea pe care republicanii au obţinut-o în Camera Reprezentanţilor este destul de limitată, doar câteva mandate făcând diferenţa faţă de dmocraţi. În schimb, democraţii păstrează controlul în Senat, camera superioară a Congresului. O eventuală destituire a preşedintelui Joe Biden, în cazul în care s-ar ajunge la o procedură de impeachment (punere sub acuzare) în Camera Reprezentanţilor, ar necesita o majoritate de două treimi din voturi în Senat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.