Republica Moldova îşi va modifica abrevierea internaţională de trei litere pentru aeroportul din Chişinău, a anunţat miercuri ministrul Andrei Spînu, scrie Reuters, care consideră că acest demers este o nouă încercare de a se distanţa de moştenirea sovietică şi de dependenţa de limba rusă a fostei republici din componenţa URSS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul infrastructurii şi dezvoltării teritoriale, Andrei Spînu, a declarat că, începând cu 18 ianuarie, aeroportul din Chişinău va folosi abrevierea RMO - însemnând Republica Moldova - în locul denumirii din epoca sovietică KIV. Vechea abreviere era folosită ca o aproximare a denumirii capitalei moldovene în limba rusă (Kişinev), care a fost înlocuită în era post-sovietică de Chişinău, denumirea în limba română.

"Schimbarea unei abrevieri este o procedură destul de îndelungată şi durează de aproape un an", a declarat Spînu pentru ProTV Chişinău. "Scopul principal este să eliminăm denumirea rusească de KIV şi să scăpăm de moştenirea a ceea ce a însemnat numele Kişinev", a spus Spînu.

Limba română este singura limbă de stat în Republica Moldova, dar limba rusă este încă folosită pe scară largă.

Spînu a declarat că încercările de a găsi alte abrevieri care să reflecte numele post-sovietic al capitalei s-au lovit de dificultăţi, deoarece acestea erau deja folosite pe internet. "Cred că ne vom obişnui rapid cu noua abreviere care semnifică numele ţării noastre", a declarat el pentru ProTV Chişinău.

Preşedinta proeuropeană Maia Sandu a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a indicat Moscova drept principala ameninţare la adresa securităţii ţării sale. Luna aceasta, Uniunea Europeană a acceptat să înceapă negocierile de aderare atât cu Ucraina, cât şi cu Republica Moldova. Moscova a acuzat-o pe Sandu şi pe alţi oficiali moldoveni că sunt rusofobi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.