Curtea Constituţională de la Chişinău a răspuns unei sesizări făcute în urmă cu aproape trei ani de zile de deputaţii Partidului Liberal, declarând neconstituţională dislocarea oricăror trupe sau baze militare, conduse şi controlate de către state străine, pe teritoriul Republicii Moldova, transmie Unimedia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 10:31 Preşedintele Dodon acuză că decizia magistraţilor constituţionali lasă loc de interpretări şi speculaţii politice

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a criticat dur decizia Curţii Constituţionale cu privire la neutralitatea permanentă a ţării şi prezenţa neconstituţională a trupelor ruse în regiunea Transnistria. Acesta a criticat formulările magistraţilor constituţionali pentru că ar lăsa loc de interpretări şi speculaţii politice la Chişinău, transmite Unimedia.

”Nu e prima dată când această componenţă a Curţii Constituţionale face plecăciuni în faţa unioniştilor. Se vede că judecătorii de la CC au vrut şi buchia Constituţiei să o respecte, dar şi cetăţenia lor românească să nu o compromită”, a menţionat Dodon într-o postare pe Facebook.

De asemenea, acesta a criticat cuvintele ”multietajate” folosite de magistraţi pentru a explica un lucru care se ştia, adică neutralitatea Republicii Moldova.

”Componenţa CC va trece, iar ţara va rămâne şi va păstra mereu ceea ce judecătorii CC pun sub semnul întrebării”, a conchis preşedintele de la Chişinău. 


În acest sens, ocupaţia militară a unei părţi din teritoriul ţării în momentul declarării neutralităţii, precum şi lipsa recunoaşterii şi a garanţiilor internaţionale nu afectează validitatea prevederii constituţionale cu privire la neutralitatea declarată a Republicii Moldova.

Prin această hotărâre, magistraţii constituţionali declară neconstituţională prezenţa trupelor ruse în regiunea Transnistria, unde nu pot guverna autorităţile de la Chişinău.

Hotărârea Curţii arată că în cazul unei ameninţări la adresa unor valori fundamentale constituţionale, precum independeţa naţională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autorităţile moldovene sunt obligate să ia toate măsurile de apărare necesare, inclusiv cele militare.

În aceslaşi timp, magistraţii constituţionali au decis că participarea ţării la sisteme colective de securitate, operaţiuni de menţinere a păcii, operaţiuni umanitare, care ar impune sancţiuni colective împotriva agresorilor şi infractorilor de drept internaţional, nu este în contradicţie cu neutralitatea Republicii Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.