Republica Moldova a anunţat miercuri că a intrat în posesia unui sistem de supraveghere aeriană de la producătorul francez Thales, un prim pas spre dezvoltarea apărării aeriene după ce pe teritoriul său au fost găsite fragmente de rachete provenind din războiul din Ucraina vecină, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că sistemul de supraveghere a ajuns recent la Chişinău, pe cale aeriană, şi va putea monitoriza spaţiul aerian al întregii ţări, scrie şi NewsMaker.

Radarul a fost achiziţionat din bugetul naţional de apărare, iar compania franceză THALES a asigurat sprijinul informaţional şi logistic.

La rândul său, ministrul de externe Nicu Popescu a declarat că achiziţia reprezintă o mărturie a sprijinului pe care îl are Moldova din partea partenerilor francezi. "Ne-am angajat să construim un viitor mai sigur şi mai prosper în cadrul familiei europene", a scris el pe platforma socială X.

Alla Diaconu, reprezentantă a Ministerului Apărării, a precizat pentru NewsMaker că Republica Moldova deţinea până acum mai multe sisteme de supraveghere aeriană, însă acestea erau vechi.

"Nu avem apărare aeriană, nu avem rachete, nu avem avioane. Următorul pas este un sistem de apărare aeriană pentru infrastructura critică, inclusiv aeroportul, centralele electrice şi aşa mai departe. Acesta este doar începutul", a declarat premierul Dorin Recean.

Autorităţile din Republica Moldova au raportat că au găsit resturi de rachete în nordul ţării de cel puţin patru ori de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei vecine în februarie 2022.

Moldova şi-a câştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991, iar relaţiile sale cu Moscova s-au deteriorat în timpul războiului din Ucraina, pe care Chişinăul l-a condamnat cu fermitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.