Mii de manifestanţi s-au adunat duminică la Chişinău la apelul noului preşedinte ales proeuropeana Maia Sandu pentru a cere demisia Guvernului şi dizolvarea Parlamentului, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 20.000 de persoane s-au adunat în centrul oraşului, potrivit organizatorilor, au estimat jurnaliştii AFP aflaţi la faţa locului. Manifestanţii poartă măşti sanitare şi scandează "Demisia", "Alegeri anticipate!" sau "Jos hoţii, jos corupţia!". 

Maia Sandu trebuie să preia funcţia la sfârşitul lui decembrie, după ce a câştigat alegerile prezidenţiale în noiembrie în faţa pro-rusului Igor Dodon.    

Jurnaliştii AFP au remarcat o prezenţă importantă a forţelor de ordine care păzesc sediul Guvernului.               

Opoziţia a manifestat deja săptămâna acesta contra noilor legi privind reducerea puterii prezidenţiale. 

Una dintre aceste legi transferă în special controlul serviciilor de securitate (SIS) deputaţilor, ceea ce Maia Sandu şi susţinătorii ei estimează a fi o modalitate de a reduce rolul preşedinţiei în detrimentul Parlamentului, controlat de Dodon. 

În discursul ei de duminică, preşedintele ales a declarat că Igor Dodon nu vrea să admită înfrângerea. "El vrea să dea foc ţării, să provoace haos, să izoleze Moldova! Pentru asta, foloseşte hoţi şi funcţionari corupţi ai Parlamentului". 

"Noi vrem ca Moldova să se dezvolte, astfel încât toţi hoţii să intre la închisoare, iar cetăţenii ţării să trăiască în pace şi armonie", a afirmat ea, primită de manifestanţi cu mesajul "Maia Sandu preşedinte!" şi "Noi suntem poporul!".

Moldova este împărţită între partizanii apropierii de Moscova şi cei care susţin integrarea europeană, în special prin legăturile republicii cu România vecină.               

Sosirea la putere a Maiei Sandu a marcat un revers pentru Rusia, dornică să-şi menţină influenţa asupra ţării şi a cărei armată este desfăşurată în Transnistria, teritoriu prorus care s-a separat de Moldova.  

Moscova îl susţine deschis pe Igor Dodon.

Fost premier proeuropean, Maia Sandu şi-a construit campania pe lupta contra corupţiei în această ţară de 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.