Reprezentanţi ai Guvernului şi opoziţiei din Venezuela se află în Norvegia, pentru a evoca împreună cu reprezentanţi scandinavi o posibilă mediere, în urma unei revolte eşuate faţă de preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, au declarat patru surse din cadrul opoziţiei pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vizită pare să arate că cele două tabere caută altă abordare după eşecul repetat al unor discuţii între opoziţie şi Partidul Socialist aflata la putere, în contextul unei crize politice fără precedent, după ce liderul opoziţiei Juan Guaido l-a sfidat pe Maduro şi s-a autoproclamat, în ianuarie, preşedinte interimar al ţării.

O serie de reprezentanţi, inclusiv consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe John Bolton, au declarat în trecut că membri ai Guvernului venezuelean au discutat anul acesta despre posibilitatea formării unui Guvern de tranziţie din care Maduro să nu facă parte.

Potrivit surselor citate, aceste discuţii au eşuat după ce opoziţia a îndemnat armata venezueleană, la 30 aprilie, să se ridice împotriva lui Maduro.

Statul Major venezuelean şi-a confirmat ulterior loialitatea faţă de liderul socialist, susţinut de Rusia şi China.

Ministrul venezuelean al Informaţiilor Jorge Rodriguez şi guvernatorul statului Miranda, Hector Rodriguez, un membru al Partidului Socialist, s-au dus la Oslo, au declarat aceste surse.

Un parlamentar din cadrul opoziţiei, Stalin Gonzalez, şi doi consilieri politici - Gerardo Blyde şi Fernando Martinez - se află de asemenea în Norvegia, unde autorităţile au facilitat, în 2016, negocieri de pace între Guvernul columbian şi rebeli din cadrul FARC.

Potrivit uneia dintre surse, nicio reuniune nu a avut loc. Fiecare dintre părţi discută separat cu diplomaţi norvegieni, a precizat sursa citată.

Maduro a declarat miercuri seara, într-o alocuţiune televizată, că Jorge Rodriguez "îndeplineşte o misiune foarte importantă în străinătate”, fără să facă alte precizări.

Reuters scrie că nu a obţinut vreo declaraţie de la ministrul venezuelean al Informaţiilor sau de la Ministerul norvegian de Externe.

Reuters nu a putut obţine vreo declaraţie nici de la reprezentanţi, precizând că nu ştie dacă sunt susţinuţi de opoziţie sau de Maduro.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.