Reprezentanta pentru Brexit la Ambasada Marii Britanii în Statele Unite, Alexandra Hall Hall, a demisionat criticând guvernul de la Londra, ea afirmând că nu mai poate să ”vândă jumătăţi de adevăruri” în numele liderilor politici în care nu are ”încredere”, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare de demisie transmisă cu numai o săptămână înainte de alegerile generale din Marea Britanie, Hall Hall a afirmat că a devenit tot mai ”îngrozită” de solicitările adresate serviciilor publice britanice de a transmite mesaje referitoare la Brexit care nu sunt ”complet oneste”.

Reticenţa liderilor britanici de a spune adevărul populaţiei britanice a subminat credibilitatea diplomaţilor britanici în străinătate. Poziţia ei a devenit ”de nesuportat, din punct de vedere personal” şi ”de neconceput din punct de vedere profesional”, a scris ea în scrisoarea care a fost obţinută de CNN.

Decizia lui Hall Hall de a demisioana şi scrisoarea acesteia survin într-un moment de sensibilităţi politice profunde pentru premierul Boris Johnson, care vrea să fie reales cu promisiunea că ”poate finaliza Brexitul”.

Johnson a fost în fruntea sondajelor de opinie, dar avansul său s-a redus în ultimele zile, iar oficialii sunt îngrijoraţi în legătură cu orice ar putea să îşi submineze şansele de a câştiga o majoritate parlamentară pentru Partidul Conservator, în alegerile de joia viitoare.

Un oficial din Ministerul de Externe a confirmat că Hall Hall dar a spus că nu a văzut scrisoarea.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat: ”Nu comentăm detaliile unei demisii individuale”. Downing Street a recomandat CNN să se adreseze Ministerului de Externe pentru comentarii.

În scrisoarea sa de demisie, adresată ambasadorului adjunct Michael Tatham şi pe care Hall Hall a pos-o la dispoziţia colegilor săi din serviciul diplomatic, aceasta a afirmat că plecarea ei nu are nicio legătură cu ”a fi pentru sau împotriva Brexitului” ci este o expresie a frustrării legate de politică.

Hall Hall, care are o carieră de 33 de ani în diplomaţia britanică şi este fost ambasador în Georgia, a spus că instituţiile britanice sunt subminate, iar reputaţia democraţiei britanice în străinătate a fost ”periclitată”.

 

 

”Am fost tot mai îngrozită de modul în care liderii noştri politici au încercat să finalizeze Brexitul, de reticenţa de a se adresa cinstit, chiar şi propriilor noştri cetăţeni, în privinţa provocărilor şi a compromisurilor pe care le implică Brexitul; de utilizarea unor argumente înşelătoare sau necinstite legate de implicaţiile diferitelor opţiuni pe care le avem; şi de comportamentul faţă de instituţii care, dacă s-ar fi întâmplat într-o altă ţară, aproape sigur am fi primit instrucţiuni să ne exprimăm îngrijorarea, ca diplomaţi,”, a scris Hall Hall în scrisoarea datată 3 decembrie.

”Devine mult mai dificil să promovăm democraţia şi respectarea legii dacă nu respectăm aceste valori fundamentale acasă”, a scris diplomata.

Hall Hall a mai afirmat că nu mai poate să împace angajamentul faţă de slujba sa cu solicitările care îi sunt adresate.

”Mă aflu într-o etapă a vieţii în care prefer să fac ceva care să îmi aducă mai multe satisfacţii decât să promovez jumătăţi de adevăruri în numele unui guvern în care nu am încredere”, a scris aceasta în scrisoare.

Deşi nu s-a referit în mod direct la Johnson sau la oricare alt lider britanic, Hall Hall şi-a exprimat îngrijorarea legată de retorica dezbinatoare care a caracterizat politica britanică după referendum.

Comentariile lui Johnson au devenit mai dure în ultimele luni. El a atacat încercările de a preveni un Brexit fără acord ca fiind ”o predare” în faţa Bruxellesului şi a respins temerile că limbajul său îi încurajează pe susţinătorii săi să îşi atace oponenţii.

Johnson şi-a apărat retorica, afirmând la BBC, după o dezbatere parlamentară deosebit de ranchiunoasă din luna spetembrie, că evitarea unor astfel de termeni riscă ”să sărăcească limbajul şi să reducă dezbaterile parlamentare”.

Plângerile exprimate de Hall Hall reflectă o nemulţumire similară în rândul diplomaţilor din Ministerul de Externe al Statelor Unite, în administraţia lui Donald Trump. De la alegerea acestuia ca preşedinte, o serie de diplomaţi au plecat din Departamentul de Stat şi posturi cheie au rămas neocupate. Demisia lui Hall Hall este un semn că sub conducerea lui Johnson există nemulţumiri similare.

În calitate de conslier pentru Brexit, Hall Hall avea sarcina să explice oficialilor americani din Congres şi de la Casa Albă abordarea britanică de ieşire din Uniunea Europeană. Ea a sugerat că rolul său diplomatic, care ar fi trebuit să fie neutru din punct de vedere politic, a fost cooptat să transmită mesaje ”care nu erau pe deplin cinstite şi nici imparţiale politic”.

Hall Hall a precizat că a făcut o plângere oficială pentru că i s-a cerut să transmită la Washington mesaje partizane legate de Brexit şi că a demisionat înainte de alegeri şi nu după pentru ca plecarea sa să nu pară o reacţie la rezultatul scrutinului. Hall Hall va părăsi în totalitate serviciul diplomatic.

Încercările CNN de a o contacta pe Hall Hall nu au dat rezultate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.