Guvernul ceh al premierului Petr Fiala a renunţat la tradiţia reuniunilor informale de cabinet cu omologii din Slovacia, din cauza dezacordului acut în ceea ce priveşte politica faţă de Rusia, relatează POLITICO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Nu credem că este oportun să organizăm consultări interguvernamentale cu guvernul Slovaciei în următoarele săptămâni sau luni", a declarat Fiala miercuri, după o reuniune a cabinetului ceh.

Întâlnirile - opt au avut loc din 2012 - au ca scop prezentarea relaţiilor calde dintre ţările vecine, care au apărut în urma scindării paşnice a Cehoslovaciei în 1993.

Relaţiile dintre Bratislava şi Praga au devenit glaciale de când premierul slovac Robert Fico a revenit la putere, în octombrie, pentru un al patrulea mandat.

În timp ce Republica Cehă a sprijinit cu fermitate Ucraina de la invazia rusă din februarie 2022 şi, mai recent, şi-a contactat partenerii din Uniunea Europeană pentru a ajuta la cumpărarea a sute de mii de obuze pentru Kiev din întreaga lume, Fico s-a angajat în timpul campaniei sale "să nu mai trimită niciun glonte în Ucraina". De asemenea, el a cerut Kievului să cedeze teritorii Moscovei pentru a pune capăt războiului.

Pe 2 martie, cu câteva zile înainte ca Fiala să anuleze reuniunile informale de guvern, ministrul slovac de externe Juraj Blanár s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în Turcia. Premierul Fico a spus că cei doi au discutat "posibilităţile care ar putea apărea la un summit de pace planificat în Elveţia" şi a declarat că întâlnirea cu Lavrov a reliefat "politica externă slovacă echilibrată şi suverană faţă de toate părţile".

La sfârşitul lunii februarie, la o reuniune informală a liderilor regionali din grupul de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia), premierul slovac şi premierul ungar Viktor Orban - care de asemenea favorizează negocierile de pace şi acuză Ucraina pentru război - s-au aliniat împotriva lui Fiala şi a omologului său polonez, Donald Tusk, care susţin amândoi Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

"Cred că pot spune că există diferenţe între noi", a declarat Fiala.

La sfârşitul săptămânii trecute, Fico a remarcat retragerea unui sistem italian de apărare aeriană din Slovacia şi a întrebat cine va proteja reactoarele nucleare ale ţării. Ministrul ceh pentru afaceri europene, Martin Dvořák, a ripostat: "Ar trebui să-l întrebe pe Putin, dacă sunt atât de mari prieteni şi este atât de necesar să îl reabiliteze, poate că Rusia şi-ar oferi protecţia".

La rândul său, Ministerul de Externe de la Bratislava a convocat-o pe ambasadoarea olandeză Gabriella Sancisi în legătură cu o dezbatere pe care ambasada sa o organizează joi la Praga pe tema situaţiei politice din Slovacia. Ministerul a criticat decizia de a invita diplomaţi din toate ţările UE - dar nu şi din Slovacia. "Ministerul slovac de Externe respinge o astfel de ingerinţă în afacerile interne ale Republicii Slovace", a transmis ministerul într-o declaraţie de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.