Aprofundarea relaţiei dintre China şi Rusia se datorează în mare parte interesului lor reciproc de a sfida influenţa globală a SUA, a declarat, marţi, John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate, pentru CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acolo unde se intersectează este respingerea Statelor Unite şi a influenţei noastre în întreaga lume", a declarat Kirby.

"Acolo unde se intersectează este respingerea acestui lucru pe care îl numim ordinea internaţională bazată pe reguli. Ştiu că sună cam ciudat, dar este practic statul de drept şi principiile fundamentale ale Cartei ONU pe care naţiunile din întreaga lume ar trebui să le respecte. Iar ei se împotrivesc acestui lucru", a adăugat coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate.

Comentariile lui Kirby vin în contextul în care liderul chinez Xi Jinping şi preşedintele rus Vladimir Putin au stabilit legături mai strânse la Moscova, într-o demonstraţie de unitate care a sporit îngrijorările occidentale că Beijingul va oferi acoperire pentru războiul Rusiei din Ucraina.

"Ei ar dori să schimbe regulile jocului", a spus Kirby.

"Şi unul în celălalt văd o faţadă utilă. Ei văd un prieten util. Dar asta este ceea ce fac ei. Practic, ei încearcă să se folosească unul pe celălalt aici pentru a contesta conducerea SUA şi Occidentul - în special în Europa - dar şi în alte părţi ale lumii", a adăugat Kirby.

Într-o declaraţie comună publicată miercuri de Ministerul de Externe al Chinei, Xi şi Putin au declarat că parteneriatul lor este în "interesele fundamentale" ale ambelor ţări, adăugând că "Rusia are nevoie de o Chină prosperă şi stabilă, iar China are nevoie de o Rusie puternică şi de succes".

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.