Miniştrii arabi de Externe au decis în weekend, la Cairo, să reintegreze regimul sirian al lui Bashar al-Assad în Liga Arabă, din care l-au dat afară în 2011, din cauza reprimării revoltei populare care a degenerat într-un Război Civil sângeros, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Delegaţiile Guvernului Republicii Arabe Siria se vor reinstala la Liga Arabă”, se arată într-un text adoptat duminică de miniştri la o reuniune cu uşile închise a Ligii Arabe la Cairo, în Egipt.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, izolat diplomatic din 2011, a ieşit recent din statutul de persona non grata, iar unii observatori apreciază că ar putea să asiste, la 19 mai, la Jeddah, în Arabia Saudită, la summitul anual al şefilor de stat ai organizaţiei panarabe.

Este vorba despre o răsturnare spectaculoasă, după ce, în 2013, opoziţia anti-Assad a putut prelua mandatul Siriei la un summit al Ligi Arabe, la Doha, în Qatar.

Ţări arabe au susţinut rebeli, la începutul războiului, care s-a transformat într-un teren de înfruntare între forţe străine şi care s-a soldat cu aproximativ o jumătate de milion de morţi şi cu milioane de refugiaţi şi deplasaţi.

O încălzire diplomatică se pregătea de luni de zile, iar Bashar al-Assad a beneficiat de impulsul solidarităţii mondiale, după cutremurul devastator de la 6 februarie, soldat cu mii de morţi în Turcia şi Siria.

NORMALIZARE

Preşedintele sirian şi miniştrii săi au văzut defilând pe la Damasc reprezentanţi ai multor ţări arabe, care refuzau până atunci să-şi normalizeze relaţiile cu Siria, dintre care unii făceau din plecarea regimului al-Assad de la putere o condiţie sine qua non.

Damascul mizează de-acum pe o normalizare deplină cu ţările arabe, mai ales cu monarhiile bogate de la Golful Persic, o vreme marile aliate ale opoziţiei lui Bashar al-Assad, în vederea unei finanţări a reconstruirii ţării şi infrastructurilor devastate de conflicte repetate.

Odată cu timpul şi cu susţinerea preţioasă a Rusiei şi Iranului, regimul al-Assad a reluat controlul celei mai mari părţi a teritoriului sirian, în pofida faptului că aproximativ patru milioane de oameni trăiesc în nord-vestul Siriei sub controlul unor rebeli şi jihadişti.

Sâmbătă, la Damasc, preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi omologul său sirian au anunţat o consolidare a legăturilor lor diplomatice şi economice şi au pus accemtul asupra reconstrucţiei.

Potrivit unui anchete AFP, publicată în noiembrie, Siria a reuşit să rămână pe linia de plutire printr-un export de captagon.

Acest stimulent a dat naştere unei industrii ilegale - în valoare de peste zece miliarde de dolari - şi a transformat Siria în cel mai nou narco-stat din lume.

Emiratele Arabe Unite (EAU) - prima ţară de la Golful Persic care şi-a restabilit relaţiile cu Damascul - şi-au redeschis ambasada în 2018 şi l-au primit pe Bashar al-Assad în martie.

În noiembrie 2011, 18 dintre cele 22 de state membre ale Ligii Arabe au suspendat participarea Guvernului sirian la reuniunile acesteia, o decizie salutată de către ţări din Occident şi Turcia, dar care a înfuriat Rusia, Iranul, Irakul şi Libanul.

APROPIERE IRANIANO-SAUDITĂ

Organizaţia panarabă a impus sancţiuni economice Siriei şi a suspendat liniile aeriene, după luni de sancţiuni economice americane şi europene vizând lideri şi interese economice siriene.

În februarie 2012, ţările din cadrul Consiliului Cooperării de la Golful Persic - Bahrain, Juwait, Oman, Arabia Saudită şi EAU - şi-au rechemat ambasadorii din Siria.

Însă, încă din 2018, EAU - care şi-au multiplicat loviturile diplomatice zgomotoase şi încearcă să se impună ca lider pe scena arabă - şi-au redeschis ambasada la Damasc.

Bashar al-Assad le-a rezervat, în schimb, în martie 2022, prima sa vizită într-o ţară arabă de la începutul războiului.

În 2023, situaţia în regiune s-a schimbat în mod dramatic - Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit, mari inamici, s-au reconciliat, în martie.

După aceea, la 12 aprilie, ministrul sirian de Externe a efectuat o vizită-surpriză în Arabia Saudită, o premieră de la începutul conflictului.

Două săptămâni mai târziu, Tunisia a numit un ambasador la Damasc.

Înainte de acest lucru, la puţin timp după cutremur, şeful diplomaţiei egiptene - un nume greu în Liga Arabă - a fost trimis la Damasc într-o vizită ”umanitară”.

În afară de Liga Arabă, Turcia - o mare susţinătoare a rebelilor din 2011 - a amorsat, la rândul său, o ”încălzire”.

La sfârşitul lui 2022, miniştrii turc şi sirian ai Apărării s-au întâlnit la o reuniune tripartită, la Moscova.

Însă al-Assad insistă că nu va avea loc o apropiere fără ”sfârşitul ocupaţiei” turce a teritoriului sirian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.