Regatul Unit a înregistrat o imigraţie netă-record în 2022 - de 606.000 de imigranţi suplimentari - provenind în principal din ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană (UE), arată date publicate de joi de către Oficiul Naţional britanic de Statistică (ONS), un nivel care exercită presiuni asupra Guvernului lui Rishi Sunak, care a promis să ”reia controlul frontierelor” după Brexit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O serie de evenimente mondiale fără precedent (...) şi ridicarea restricţiilor după pandemia (covid-19) au antrenat niveluri-record ale imigraţiei internţaionale în Regatul Unit”, anunţă într-un comunicat ONS.

”Principalii factori ai acestei creşteri sunt persoane care vin în Regatul Unit din ţări care nu sunt membre ale UE, pentru a munci, studia sau din motive umanitare, inclusiv din Ucraina şi din Hong Kong”, precizează ONS.

Potrivit estimărilor ONS, 1,2 milioane de sosiri au avut loc în Regatul Unit în 2022, iar 557.000 de persoane au părăsit regatul.

Majoritatea persoanelor care au venit în regat în 2022 provin din ţări din afara UE - 925.000.

Cetăţenii europeni se află pe poziţia a doua - 151.000 de oameni.

Aceste date exercită o presiune asupra Guvernului conservator al lui Rishi Sunak, care a promis să reducă imigraţia şi să ”reia controlul frontierelor” după Brexit.

”Totul arată că Guvernul a pierdut complet controlul sistemului nostru al mgraţiei”, critică la Sky News deputatul laburist Stephen Kinnock, însărcinat în Partidul Laburist cu imigraţia.

Cu două zile înainte de anunţarea acestui bilanţ-record, Guvernul Sunak şi-a anunţat internţia de a restrânge în mod drastic reîntregirea familiei a studenţilor străini.

Această măsură - care urmează să intre în vigoare în ianuarie - îi priveşte pe toţi studenţii, ”cu excepţia cercetătorilor de ciclul trei”.

În 2022, aproximativ 136.000 de vize au fost emise unor persoane în grija cărora se află studenţi străini.

În 2019, acest număr era de 16.000, arată date ale Guvernului britanic.

”Am văzut o creştere fără precedent a numărului persoanelor care se ocupă de studenţi care vin în ţară cu vize”, devăluia marţi ministrul britanic de interne Suella Braverman, cu vederi foarte de dreapta.

Ea consideră că aceste noi măsuri reprezintă un ”echilibru drept” şi că ar permite ”pe termen mediu” o scădere a soldului migraţiei la nivelul dinaintea pandemiei covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.