Reforma pensionării din Franţa, care prevede creşterea vârstei ieşirii la pensie de la 62 la 64 de ani şi a provocat violenţe, a fost evocată pentru a face haz de vârsta lui Joe Biden (80 de ani), la Dineul Corespondenţilor la Casa Albă, care reuneşte anual Washingtonul politic şi mediatic pentru a sărbători Primul Amendament al Constituţiei americane care apără libertatea presei, de la care se reţin de obicei glumele, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Umoristul de la ”Daily Show” Roy Wood Jr a insistat - menţionând manifestaţiile violente din Franţa împotriva reformei pensionării - asupra vârstei lui Biden, prezent la reuniune, care candidează pentru a rămâne la Casa Albă până la vârsta de 86 de ani.

”Ei s-au revoltat pentru că nu vor să muncească până la 64 de ani. Până una, alta, în America avem unul de 80 de ani care ne roagă să mai muncească patru ani”, a declarat el ironic, făcându-l să zâmbească larg pe şeful statului, aşezat la câţiva metri de el.

”«Lăsaţi-mă să-mi termin treaba» nu este un slogan de campanie, este o rugăminte”, a continuat umoristul.

”Spuneţi ce vreţi despre preedintele nostru, dar când se trezeşte din siestă, treaba e făcută”, l-a înţepat el.

”EXPERIMENTAT”

”Îmi spuneţi voi bătrân, dar eu numesc asta experimentat”, i-a replicat preşedintele Statelor Unite.

”Se spune că sunt un bătrân. Eu zic că sunt înţelept. Se spune că nu mai sunt tocmai tânăr. Don Lemon ar spune că sunt un bărbat în prima tinereţe”, a continuat el.

Don Lemon, un prezentator vedetă de la CNN, a fost dat afară recent de post, din cauză că a provocat o polemică după ce a spus că candidata republicană în alegerile prezidenţiale Nikki Haley, în vârstă de 51 de ani, ”nu mai este la prima tinereţe”.

Joe Biden l-a înţepat şi pe magnatul presei Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani, proprietarul postului conservator Fox News.

”Ai crede că nu-mi place Rupert Murdoch. Nu e adevîrat. Cum să nu-mi placă unul în comparaţie cu care eu sunt Harry Styles?”, a glumit preşedintele american, comparându-se astfel cu starul pop britanic în vârstă de 29 de ani.

Atracţia Dineului Corespondenţilor, care are loc în uriaşul lobby al  Hotelului Hilton din Washington, a pălit în ultimii ani, din cauza boicotului lui Donald Trump şi a pandemiei covid-19.

Însă anul acesta sala a fost înţesată cu 2.600 de invitaţi, între care Joe Biden şi vicepreşedinta sa Kamala Harris.

Prezenţa celor doi şefi ai Executivului american reia  o tradiţie pierdură în mandatul lui Donald Trump.

Înainte de dineu, Joe Biden s-a întâlnit cu familia jurnalistului american Evan Gershkovich, încarcerat în Rusia.

”Acţionăm zilnic pentru a-i obţine eliberarea”, a dat el asigurări.

Între invitaţi s-au aflat jucătoarea de baschet Brittney Griner, dublă maedaliată cu aur olimpic şi o reprezentantă a comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) americane.

Eliberată la sfârşitul lui 2022 după şase luni de detenţie în Rusia, ea s-a angajat să lupte pentru alte persoane deţinute pe nedrept în lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.