Curtea Supremă poloneză a confirmat luni realegerea lui Andrzej Duda în funcţia de preşedinte al ţării, după ce a respins plângeri cu privire la validitatea scrutinului prezidenţial ca insuficiente să anuleze votul, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma acestei decizii, Duda umrează să depună jurământul ca preşedinte, joi, în faţa membrilor celor două Camere ale Parlamentului.

Curtea a examinat aproximativ 6.000 plângeri electorale depuse alegători şi de la rivalul lui Duda în turul doi al alegerilor, primarul liberal al Varşoviei Rafal Trzaskowski.

Duda a obţinut o victorie fragilă, cu 51.03% din voturile exprimate, iar Trzaskowski a obţinut 48.97% din voturile exprimate la 12 iulie.

Curtea a găsit 92 dintre acuzaţii justificate, dar apreciază că neregulile semnalate nu au afectat rezultatul alegerilor.

Judecătorii Curţii au stabilit că plângerile echipei lui Trzaskowski nu prezintă suficiente probe despre momentul şi locul presupuselor încălcări

Ei apreciază totodată că plângerile echipei lui Trzaskowski vizează campania electorală, care depăşeşte limitele unui protest electoral.

Mulţi alegători s-au plâns de faptul că nu au putut să voteze din străinătate, din cauză că buletinele de vot au sosit prea târziu.

Alegerile prezidenţiale, programate în mai, au fost amânate cu o lună, la 28 iunie, iar turul doi două săptămâni mai târziu, din cauza epidemiei covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.