Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe explozii au fost semnalate vineri dimineaţa, în centrul iranului, iar oficiali americani de rang înalt au anunţat un atac israelian ca represalii faţă de un atac cu rachete şi drone fără precedent în Israel weekendul trecut.

Însă, potrivit agenţiei iraniene de presă Tsanim, care citează ”surse bine informate”, nu există ”nicio informaţie despre un atac din străinătate”.

ISRAELUL ŞI SUA NU COMENTEAZĂ

”Nu avem comentarii, pentru moment”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al armatei israeliene despre explozii.

Casa Albă nu a vrut nici ea să facă imediat comentarii oficiale.

Însă posturile NBC News şi CNN, care au citat surse la curent cu subiectul şi, respectiv, un oficial american, scriu că Israelul a avertizat Statele Unite înainte de atac, însă Washingtonul nu a aprobat operaţiunea şi nu a participat la executarea ei.

UNIUNEA EUROPEANĂ

”Este absolut necesar ca regiunea să rămână stabilă şi ca toate părţile să se abţină de la orice nouă acţiune”, a cerut preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, aflată într-o vizită în Finlanda.

”Trebuie să facem tot ceea ce putem pentru ca toate părţile să se abţină de la orice escaladare în această regiune”, îndeamnă ea.

G7

Ministrul italian de externe Antonio Tajani, care prezidează la Capri o reuniune a omologilor săi din cadrul G7, a îndemnat vineri la ”prudenţă şi evitarea escaladării”.

”G7 vrea o dezescaladare absolută într-o regiune care este pradă unei tensiuni grave”, a declarat el la televiziunea publică RAI.

FRANŢA

”Poziţia Franţei este să îndemne totţi partenerii din regiune la dezescaladare şi la reţinere”, a declarat la un post francez de radio ministrul francez delegat cu Afaceri Europene, Jean-Noël Barrot.

CHINA

”China se opune oricărei acţiuni susceptibile să antreneze o escaladare a tensiunilor şi va continua să joace un rol constructiv în vederea unei dezescaladări”, a dat asigurări în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Lin Jian.

OMAN

Omanul, o ţară de la Golful Persic care a mediat mult timp între Iran şi Occident, a condamnat vineri ”atacul israelian din această dimineaţă la Isfahan, în Republica Islamică Iran, şi agresiunile militare repetate ale Israelului în regiune”, a anunţat într-un comunicat postat pe X un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

AUSTRALIA

Guvernul australian a evocat o ”ameninţare puternică a unor represalii militare şi atacuri teroriste” , iar Ministerul de Externe le-a cerut într-o notă australienilor din Israel şi teritoriile palestiniene ocupate să le părăsească.

AIEA

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a îndemnat într-un mesaj postat pe X ”fiecare (parte) la o reţinere extremă” şi a semnalat că ”nicio pagubă” nu s-a avut la instalaţiile nucleare iraniene.

AIEA ”repetă că nicio instalaţie nucleară nu trebuie să fie ţintită în conflicte militare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.