Karam al Masri este fotograf, are 25 de ani şi a văzut şi trăit atât de multe tragedii că ar putea scrie zeci de cărţi. Masri se numără printre cei care au refuzat să părăsească oraşul Alep (Siria), unde controlul este împărţit de ani de zile între guvernul sirian şi grupurile de rebeli, iar imaginile sale care descriu teama, disperarea, dar şi curajul locuitorilor oraşului au fost preluate de cele mai importante agenţii de presă din lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fotograful a fost reţinut, pe rând, de poliţia regimului sirian şi de ISIS, a văzut execuţii şi a fost pe punctul de a fi chiar el executat, scrie CNN. Şi-a pierdut rudele şi prietenii şi a urmărit cum oraşul său natal se transformă într-un câmp de luptă în urma războiului de Siria, care durează deja de cinci ani.

Riscul de a fi ucis este unul cotidian

A fost martorul numeroaselor bombardamente declanşate de regimul lui Bashar al-Assad, a tirurilor lunetiştilor sau luptelor directe dintre rebeli şi soldaţii sirieni. Însă, Karam al Masri a continuat să facă poze pentru a surprinde deznădejdea din ochii copiilor şi a părinţilor, dar şi curajul celor care luptă pentru crezul lor.

Într-un interviu acordat pe Skype, Masri descrie cum oamenii din Alep încearcă să-şi continue viaţa în ciuda bombardamentelor. Asaltul din jurul Alep, care era anterior cel mai mare oraş din Siria, cu 2 milioane de locuitori, este unul dintre cele mai importante evenimente din cei cinci ani de război civil, în care şi-au pierdut piaţa peste 250.000 de oameni şi 11 milioane şi-au părăsit locuinţele.

În Alep au rămas încă aproximativ 300.000 de oameni. În pieţe continuă să se vândă produse, chiar dacă sunt mai puţine şi preţurile s-au dublat în ultimele săptămâni. Copiii continuă să meargă la şcoală, chiar dacă orele se ţin uneori în clase create la subsolul clădirilor, iar voluntarii civili continuă să alerge de la o grămadă de moloz la alta, chiar dacă de cele mai multe ori doar pentru a prelua morţii.

Karam al Masri crede că vor fi mulţi care vor ceda şi vor încerca să fugă din calea armelor, însă vor fi şi mulţi care vor rămâne, fie pentru că nu au banii necesari pentru a călători în străinătate, fie că nu au familii care să-i ajute.

Cine este Karam al Masri

Înainte de începerea războiului, Karam al Masri era student la Univesitatea din Alep. Era activ pe Facebook şi milita pentru o revoluţie în Siria, la fel ca cele care au condus la răsturnarea regimurilor din Tunisia şi Egipt. Într-o noapte din aprilie 2011, tânărul a fost arestat de poliţia siriană, fiind încarcerat timp de o lună, timp în care a fost bătut şi torturat. În urma unei amnestii generale, el a fost eliberat, însă nu a mai îndrăznit să părăsească zonele controlate de opoziţie pentru a-şi continua studiile la universitate. 

El s-a apucat de fotografie şi a lucrat pentru agenţia franceză de ştiri AFP (la care încă lucrează). 

În noiembrie 2013, în încercarea de a fugi după un bombardament, el şi alţi doi prieteni au fost răpiţi de jidadişti ISIS. Masri a petrecut 45 de zile într-o celulă subterană, timp în care a fost hrănit zilnic cu o jumătate de felie de pâine şi trei măsline. 

Sirianul crede că mai erau încă 30 de celule în acea închisoare, în care erau deţinuţi membri ai armatei siriene, activişti sau alţi jurnalişti. El povesteşte că pe măsură ce jidadiştii au pierdut controlul, deţinuţii erau mutaţi dintr-un loc în altul, însă la fiecare transport mai erau ucişi unii dintre deţinuţi. Unul dintre cei ucişi a fost chiar prietenul său, Nour, şofer pe ambulanţă.

Deşi îşi pierduse orice speranţă că se va mai întâmpla asta, în ziua de 2 mai 2014, Masri a fost eliberat împreună cu alţi bărbaţi, aparent la ordinele unui lider local ISIS, Abu Luqman.

La revenirea în Alep, Masri a găsit un oraş distrus. "Era de nerecunoscut, distrus şi gol", îşi aminteşte acesta.

De asemenea, mama lui murise în urma unui bombardament, iar tatăl său fugise în Egipt, neştiind dacă singurul său fiu mai era în viaţă.

După numai câteva săptămâni, i-a murit şi mătuşa, pe care o considera "o a doua mamă". "Am îngropat-o cu mâinile mele. Nu avea pe nimeni, nu avea soţ, nu avea copii. Acest moment m-a marcat foarte mult. Când închid ochii, îl retrăiesc tot timpul", povesteşte Masri.

Câteva luni mai târziu, fotograful a fost el însuşi rănit la picior de un lunetist. Timp de trei luni a stat singur într-un apartament, fără a primi niciun ajutor. "Am pierdut tot în acel an. 2014 a fost oribil pentru mine", mai spune Karam al Masri.

Fotografiile lui au făcut înconjurul lumii

După ce şi-a revenit, Karam al Masri şi-a reluat activitatea de fotograf. "Am căutat oameni care au supravieţuit durerii şi care au găsit puterea de a rămâne în ciuda ororilor războiului. Am vrut să arăt suferinţa părinţilor şi copiilor, modul în care acesta fac faţă războiului, cum reuşesc să scape de atacuri aeriene. Îmi place însă să arăt şi poveşti care demonstrează frumuseţea oraşului Alep şi cum era acesta înainte de război. Visez la ziua când războiul se va termina şi voi putea surprinde în imagini frumuseţea oraşului şi nu distrugerea şi devastarea acestuia", spune Karam al Masri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.