Tancurile israeliene au pătruns sâmbătă şi mai adânc în centrul şi sudul Fâşiei Gaza, susţinute de tiruri aeriene şi de artileria grea, după cum spun locuitorii, lansând o ofensivă mortală care a ras o mare parte din enclavă şi pe care Benjamin Netanyahu a repetat sâmbătă seara că o va continua timp de câteva luni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind la televiziune, în timp ce războiul intră în cea de-a treisprezecea săptămână, premierul israelian a declarat că armata luptă "pe toate fronturile" şi că va fi nevoie de luni de zile pentru a obţine victoria. El a mai spus că, la sfârşitul conflictului, "coridorul Philadelphia", o zonă-tampon îngustă de 14 km între sudul Fâşiei Gaza şi frontiera egipteană, ar trebui să fie sub control israelian.

Luptele s-au concentrat sâmbătă în Al Bureij, Nuseirat, Maghazi şi Khan Younis, în centrul şi sudul Fâşiei Gaza, unde armata israeliană avansează acoperită de bombardamente aeriene intense. Potrivit autorităţilor sanitare din Gaza, bombardamentele au ucis 165 de palestinieni şi au rănit alţi 250 în 24 de ore. De la începutul războiului, bilanţul morţilor a ajuns la 21.672, în timp ce peste 56.000 de persoane au fost rănite.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Armata israeliană afirmă că a pierdut 170 de soldaţi de la începutul ofensivei sale terestre, la 20 octombrie.

Guvernul israelian s-a angajat să anihileze Hamas după atacul mişcării islamiste palestiniene, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului la 7 octombrie. Armata israeliană a lansat apoi o vastă ofensivă aeriană şi terestră în Fâşia Gaza care, potrivit autorităţilor din enclava condusă de Hamas, a ucis peste 21.000 de palestinieni în două luni şi jumătate.

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a distrus tuneluri şi a ucis mai mulţi luptători palestinieni în timpul atacurilor asupra unui centru de informaţii militare al Hamas şi a unui centru de comandă al Jihadului Islamic din Khan Younis. Într-un comunicat, aceasta a raportat, de asemenea, lupte în nordul Fâşiei Gaza, unde a afirmat că 15 luptători palestinieni au fost ucişi şi au fost confiscate stocuri de arme.

Hamas şi Jihadul Islamic au afirmat separat că au distrus sau avariat mai multe tancuri şi alte vehicule blindate israeliene, iar una dintre grupările armate palestiniene a afirmat că un soldat israelian ţinut ostatic a fost ucis în Gaza în urma unui raid aerian israelian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.