Noua tulpină de SARS-CoV-2 nu este sungurul lucru care riscă să izoleze Regatul Unit, cu zece zile înainte de divorţul definitiv cu Uniunea Europeană (UE), în contextul în care nu s-a ajuns încă la un acord comercial post-Brexit, iar eurodeputaţii consideră ”imposibil” să ratifice un text la timp, relatează Euroenews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negocierile urmează să fie reluate luni, după ce au continuat duminică, într-o încercare de depăşire a ultimelor blocaje - precum problema pescuitului.

În pofida faptului că sectorul pescuitului reprezintă doar o parte neînsemnată a economiilor europene şi britanică, acest dosar are o însemnătate aparte pentru statele membre UE şi reprezintă un simbol al libertăţii regăsite a Londrei.

”Noi respectăm suveranitatea Regatului Unit. Şi ne aşteptăm la acelaşi lucru” din partea britanicilor, a subliniat, într-un mesaj postat pe Twitter, negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, în contextul în cre Londra consideră solicitările UE ”nerezonabile”.

Cele două părţi încearcă să ajungă la un acord asupra împărâirii produselor provenind din pescuit - în valoare de 650 de milioane de euro - anual de către UE în apele britanice.

Este vorba despre un volum de şase ori mai mare decât cel pescuit de către britanici în apele europene.

Bruxellesul propune să renunţe la 20% din aceste stocuri după o perioadă de tranzţie de şapte ani, însă Londra cere o reducere mai importantă şi într-o perioadă mai scurtă.

Britanicii beneficiază de un avantaj natural. Apele lor sunt deosebit de bogate în peşte - o resursă de care ţările de coastă ale UE depind.

De exemplu, 30% din cifra de afaceri a pescarilor francezi provine din apele britanice.

”PREA TÂRZIU” PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN 

Termenul-limită stabilit de către Parlamentul European (PE) - miezul nopţii de duminică spre luni - a expirat.

Preşedintele conservatorilor europeni (principalul grup politic în PE) Manfred Weber a exclus deja o ratificare a unuiacord atât de important atât de repede.

”Din cauza jocurilor politice de la Westminster s-a pierdut timp. Acum este imposibil ca Parlamentul (Euroean) să evalueze un acord înainte de sfârşitul anului. Noi nu vom aproba niciun text. Este prea important”, a anunţat luni, într-un mesaj postat pe Twitter, şeful grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPE, dreapta) în Parlamentul European Manfred Weber.

”În fapt va avea loc un no deal - tehnic sau nu -, dar la 1 ianuarie va va avea loc o ruptură mare. Trebuie să ne pregătim de asta”, a avertizat, la rândul său, franceza Nathalie Loiseau (Renew, liberali).

Grupul de eurodeputaţi care urmăreşte negocierile la PE s-a reunit luni, la ora 8,45 (10.45, ora României), ”pentru a evalua situaţia şi a discuta despre viitoarele etape”, a anunţat preşedintele acestui grup, germanul David McAllister (PPE).

Însă un acord încheiat in extremis ar putea, cu toate acestea, să fie aplicat în mod provizoriu, începând de la 1 ianuarie, iar PE ar urma să-l ratifice după aceea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.