Gruparea Houthi din Yemen nu a lansat atacul împotriva instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită, potrivit unui raport confidenţial al unei comisii a Naţiunilor Unite care monitorizează sancţiunile împotriva Yemenului, obţinut miercuri de Reuters, raport care susţine acuzaţia Statelor Unite că Iranul este responsabil, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite, puterile europene şi Arabia Saudită au acuzat Iranul pentru atacul din 14 septembrie împotriva exploatărilor petroliere Abqaiq şi Khurais, respingând revendicarea atacului de către gruparea Houthis, aliată Iranului. Teheranul neagă orice implicare.

Raportul, realizat de experţi independenţi ai Naţiunilor Unite, ai comisiei pentru sancţiuni împotriva Yemenului a Consiliului de Securitate, afirmă că, ”în pofida afirmaţiilor contrare, forţele Houthi nu au lansat atacuri împotriva Abqaiq şi Khurais, pe 14 septembrie 2019”.

Concluziile raportului survin pe fondul escaladării tensiunilor în regiune, în urma uciderii de către Statele Unite a generalului iranian Qassem Soleimani, la Bagdad. Teheranul a reacţionat prin lansarea de rachete împotriva facilităţilor militare din Irak unde se află trupe americane.

Investigatorii ONU  afirmă că se îndoiesc că dronele şi rachetele de croazieră utilizate în atacul din 14 septembrie ”au o forţă suficientă pentru a fi lansate de pe teritoriul yemenit aflat sub controlul Houthis.

”Comisia a notat că Abqaiq şi Khurais au fost atacate din nord-nord-vest şi nord-nord-est, şi nu dinspre sud, aşa cum ar fi fost de aşteptat în cazul lansării de pe teritoriul yemenit”, se arată în raport.

Investigatorii, care monitorizează sancţiunile împotriva Yemenului, mai afirmă că nu cred că ”acele arme sofisticate au fost dezvoltate şi produse în Yemen”. Aceşti investigatori nu au fost însărcinaţi să identifice cine este responsabil pentru atacul din Arabia Saudită.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.