Aproxmativ 17,5 tone de cenuşă umană a fost descoperită şi dezgropată în apropierea unui fost lagăr de concentrare nazist, în Polonia, anunţă Institutul polonez al memoriei naţionale (IPN), care anchetează crime naziste şi comuniste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste rămăşiţe au fost dezgropatre la Ilowo Osada, în Pădurea Bialucki, în apropiere de instalaţia fostului lagăr de concentrare de la Dzialdowo (Soldau în germană), la aproximativ 150 de kilometri nord de Varşovia, construit în timpul ocupaţiei Poloniei de către Germania nazistă, în al Doilea Război Mondial.

Încă de la invazia Poloniei, în septembrie 1939, lagărul Soldau a fost folosit ca loc de tranzit, internare şi exterminare a opozanţilor politici, membri ai elitei politice şi evrei.

Potrivit unor evaluări, aproximativ 30.000 de deţinuţi au fost ucişi la Soldau, însă sursele istorice nu permit, până în prezent, o atestare cu certitudine.

Descoperirea acestui loc ”permite să se spună că cel puţin 8.000 de persoane au murit aici”, a declarat miercuri un procuror IPN, Tomasz Jankowski.

Acest număr este estimat pe baza greuţării rămăşiţelor - aproximativ două kilograme de cenuşă corespund unui corp.

”Victimele îngropate în această groapă probabil au fost asasinate în jurul lui 1939 şi făceau parte, majoritatea, din elitele poloneze”, potrivit lui Tomasz Jankowski.

În 1944, deţinuţi evrei au fost însărcinaţi să exhumeze cadavrele şi să le dea foc, pentru a se şterge astfel urmele crimelor de război naziste.

”Am prelevat eşantioane din cenuşă, care urmează să fie studiate în laborator”, declară AFP un cercetător în genetică la Universitatea Medicală din Pomerania, Andrzej Ossowski.

”Vom putea face analize ADN, care vor permite să se afle mai multe dspre identitatea victimelor”, la fel ca în alte studii efectuate în fostele lagăre naziste de la Sobibor sau Treblinka, precizează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.