Rusia a lansat joi atacuri cu rachete în întreaga Ucraina şi a lovit cea mai mare rafinărie de petrol din ţară, potrivit declaraţiilor Kievuşui. În acelaşi timp, şeful grupului mercenar Wagner a estimat că oraşul Bakhmut, care este asediat de mult timp, va cădea în săptămâni sau chiar luni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a lansat 36 de rachete, conform informaţiilor furnizate de Forţele Aeriene ucrainene.

Oficialii NATO au discutat, în ziua precedentă, planuri pentru furnizarea de echipamente militare suplimentare către Kiev, iar Marea Britanie şi Polonia au convenit, după întâlnirea liderilor lor joi, că sprijinul trebuie intensificat în următoarele săptămâni.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Rachetele ruseşti au declanşat sirene de alarmă şi au lovit diferite zone din Ucraina, inclusiv rafinăria de la Kremenchuk, unde amploarea pagubelor nu era clară. Forţele Aeriene ucrainene au declarat că aproximativ 16 rachete au fost doborâte, o rată mai mică decât în mod normal.

Ucraina a afirmat că atacul a inclus trei rachete KH-31 şi o rachetă anti-navă Oniks, pe care sistemul său de apărare aeriană nu le poate intercepta.

În raportul său de seară, Statul Major General ucrainean a anunţat că Rusia a bombardat peste douăzeci de localităţi din est şi sud.

Nu există nicio declaraţie din partea Moscovei cu privire la atacurile cu rachete sau bombardamentele, iar Reuters nu a putut confirma independent rapoartele de pe front.

Politia din Moldova, unde parlamentul a aprobat joi un nou guvern pro-occidental, a declarat că a găsit din nou resturi de rachete în apropierea graniţei cu Ucraina.

Belarusul, care a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru a trimite trupe în Ucraina la începutul războiului, a declarat că va lupta doar alături de aliatul său dacă va fi atacat.

Sprijinită de zeci de mii de rezervişti, Rusia a intensificat atacurile terestre în sudul şi estul Ucrainei, şi, odată cu apropierea primului an de la invazia din 24 februarie, o nouă ofensivă majoră pare să se contureze.

Conflictul a ucis zeci de mii de oameni, a distrus oraşe ucrainene, a destabilizat economia globală şi a forţat milioane de oameni să îşi părăsească casele.

Germania a declarat că numărul de imigranţi din Ucraina a depăşit 1,1 milioane de persoane numai în 2022, depăşind astfel fluxul fără precedent de migranţi din 2015-2016.

Rusia se concentrează în prezent asupra micului oraş Bakhmut din regiunea Donetsk, una dintre cele două regiuni care alcătuiesc Donbas, centrul industrial a Ucrainei, acum parţial ocupată de Rusia.

În luptele conduse de grupul Wagner, Rusia a bombardat şi încercuit Bakhmutul timp de luni de zile. Majoritatea celor aproximativ 70.000 de locuitori ai oraşului au plecat, lăsând soldaţii ucraineni să se adăpostească în tranşee.

"Ei (ruşii) trimit mulţi soldaţi. Nu cred că este sustenabil pentru ei să continue atacurile în acest fel", a declarat ofiţerul de presă al Brigăzii a 80-a de Asalt Aerian Ucrainean, Taras Dzioba.

"Sunt locuri unde cadavrele lor sunt pur şi simplu puse grămadă. Există tranşee în care... ei pur şi simplu nu-şi evacuează răniţii sau morţii", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.