Republica Moldova a demarat lucrări de racordare a reţelei electrice cu cea a României vecine, în vederea reducerii dependenţei de energia rusă, un dublu obiectiv - economic şi politic -, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atingerea securităţii energetice este una dintre priorităţile acestei foste republici sovietice cu 2,6 milioane de locuitori.

Pentru moment, Republica Moldova este complet dependentă de gazele naturale ruseşti, iar peste 70% din electricitate provine de la o centrală situată în Transnistria, o regiune separatistă prorusă situată în vestul ţării, la frontiera cu Ucraina.

De la începutul Războiului din Ucraina, Republica Moldova se află într-o gravă criză energetică.

Atacuri vizând infrastructuri energetice au determinat Kievul să oprească orice export către ţări vecine.

În urma acestei decizii ucrainene, tăieri ale alimetării cu electricitate şi gaze naturale sun recurente, iar preţurile au ”expplodat” în Republica Moldova.

Acesta este motivul pentru care aceată fostă republică sovietică a demarat marţi lucrări uriaşe în vederea unei legări a reţelei electrice moldovene de cea a României şi reducerea dependenţei de Rusia.

Preşedinta moldoveană proeuropeană Maia Sandu, care denunţă cu regularitate ”şantajul energetic al Rusiei”, saluta la sfârşitul lui martie ”unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de la independenţă” în 1991.

Dintr-o Republică Moldova ”vulnerabilă faţă de cei care pot închide robinetul de gaze (naturale) sau tăia lumina după cum poftesc, vom deveni o ţară liberă să aleagă de la cine să-şi cumpere electricitatea, la cel mai bun preţ”, a subliniat ea.

UN PAS CĂTRE UE

Aceste lucrări, avute în vedere ”de zeci de ani” - în valoare de 27 de milioane de euro, finanţate de către Banca Mondială (BM) - au fost aprobate de către Guvern în 2019.

În total, 500 de stâlpi urmează să fie construiţi - până în 2025 - pe o nouă linie de 400 de kilovolţi, cu o lungime de 158 de kilometri, de la Chişinău la Vulcăneşti (sud).

La Vulcăneşti există deja o conexiune cu oraşul român Isaccea.

Republica Moldova face, prin ieşirea din dependenţa energetică faţă de Rusia, încă un pas pentru a se ancora în Uniunea Europeană (UE).

Ea a obţinut în 2022 statutul de stat candidat la aderarea la UE, iar în decembrie 2023 Cei 27 au decis să deschdă negocieri de aderare.

Aderarea Republicii Moldova la UE presupune un proces îndelungat care începe în această toamnă cu un referendum pe tema aderării la Uniune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.