Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping şi-au afişat joi la Kremlin înţelegerea împotriva unui Occident ”hegemonic”, cu o zi înainte de sărbătorirea Zilei de 9 Mai, cu ocazia căreia preşedintele rus a ordonat un armistiţiu în Ucraina pe care Kievul acuză Moscova că l-a încălcat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Aproximativ 20 de lideri străini sunt aşteptaţi vineri la Moscova, la o mare defilare militară în Piaţa Roşie cu ocazia marcării a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, un element central în propaganda patriotică promovată de către Vladimir Putin, care a făcut adesea paralele istorice cu invadarea Ucrainei pe care a lansat-o la 24 februarie 2022.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

În acest context, preşedintele rus l-a primit joi, la Kremlin, pe ”prietenul drag” Xi Jinping, care a sosit miercuri într-o vizită de trei zile.

Cei doi şi-au afişat din nou parteneriatul împotriva Occientului şi particular împotriva Statelor Unite.

În urma unor reuniuni, preşedintele rus a lăudat discuţii ”foarte profunde” cu Xi Jinping care a salutat, la rândul său, negocieri ”aprofundate, cordiale şi rodnice”.

”Am căzut de acord asupra multor subiecte”, s-a felicitat liderul chinez în decururile autote ale Kremlinului.

Potrivit lui Putin au fost discutate mai multe dosare, inclusiv ”politica, securitatea, relaţiile economice”, dar ”nu şi” Războiul din Ucraina, în acest stadiu, potrivit Kremlinului.

”Vom continua să ne coordonăm strâns poziţiile”, a dat asigurări preedintele rus, care vrea să ”aprofundeze” cooperarea ruso-chineză, care se află deja ”la cel mai înalt nivel istoric”.

Xi Jinping a dat asigurări că antanta Beijing-Moscova injectează o ”energie pozitivă” într-o lume în criză şi a crticat ”tendinţa” occidentalilor către ”universalism” şi ”hărţuire hegemonică”, în plin război comercial lansat de către preşedintele american Donald Trump împotriva Beijingului.

Vladimir Putin a dat asigurări că cele două puteri îşi dezvoltă legăturile ”în interesul” popoarelor lor ”şi nu împotriva a ceva”.

El a adăugat că Moscova şi Beijingul vor apăra ”adevărul istoric” al celui de-al Doilea Răzbii Mondial şi a acuzat Occidentul de faptul că vrea să-l deformeze.

IMPAS DIPLOMATIC

Militari chinezi şi din aproximativ alte zece ţări urmează să participe vineri la defilarea militară de la Moscova, în pofida avertismentelor Kievului care denunţă în aceasta ”o susţinere a agresorului” rus.

Preşedintele rus a ordonat la 24 februarie 2022 trupelor sale să atace Ucraina, declanşând un conflict care a provocat moartea a zeci de mii de militari şi civili în ambele tabere. Armata sa ocupă în continuare aproape 20% din teritoriul ucrainean.

Eforturi în vederea unei încetări a ostilităţilor, inţiate de către Donald Trump după ce a revenit la Casa Albă, par în prezent în impas.

Ucraina insistă - la presiunile Washingtonului - asupra unui armistiţiu necondiţionat de 30 de zile înaintea oricăror negocieri directe cu Rusia.

Această iniţiativă a fost respinsă de către Vladimir Putin, care vrea, din contră, angajamente concrete faţă de cererile Rusiei înainte să accepte o încetare globală a confruntărilor armate.

Cele două ţări au continuat să se arace reciproc în ultimele zile.

În Rusia, sute de zboruri au fost anulate sau întârziate marţi, în urma unor atacuri ucrainene cu dronă.

Kremlinul a dat asigurări că ia ”toate măsurile necesare” pentru a asigura securitatea ceremoniilor - inclusiv printr-o limitare a accesului la Internet.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat parada militară prevăzută vineri la Moscova.

”Va fi o defilare a cimismului” şi ”a minciunilor”, a dennţat el joi.

ACUZAŢII RECIPROCE

În pofida intrării în vigoare, în noaptea de miercuri spre joi, a unui armistiţiu anunţat de către Vladimir Putin - până sâmbătă -, şeful diplomaţiei ucrainene Andrii Sîbiga a acuzat armata rusă de faptul că atacă ”pe toată linia frontului” şi a evocat sute de încălcări ale armistiţiului.

El a ameninţat cu o replică ”adecvată” a armatei ucrainene la aceste atacuri, iar forţele ruse au dat asigirări că ele ”respectă strict” armistiţiul şi că ”răspund” pur şi simplu încălcărilor ucrainene.

”În această noapte (de miercuri spre joi) nu s-a schimbat nimic”, a declarat AFP un militar ucraineran, Andrii, în vârstă de 50 de ani, la Hramatorsk (est).

”Niciun armistiţiu până în prezent”, a confirmat un purtător de cuvânt al Brigăzii ucrainene Harkov, care operează în regiunea Harkov (nord-est). El a anunţat că au avut loc ”tiruri intensive” şi că s-au lansat obuze cu drone mici.

Forţele Aeriene ucrainene au precizat că, începând de miercuri de la ora 21.00 GMT (joi, 0.00, ora României) şi până joi la ora 5.00 GMT (8.00, ora României), ”niciun tir de rachetă şi nicio folosire a dronelor de atac nu au fost semnalate în spaţiul aerian ucrainean”.

Vladimir Putin a mai decretat unilateral, cu ocazia weekendului de Paşte, în aprilie, un scurt armistiţiu care a condus la o scădere a intensităţii confruntărilor armate, fără să fie respectat în întregime de niciuna dintre părţi.

Parlamentul ucrainean a ratificat joi Acordul Mineralelor semnat cu Statele Unite, după mai multe luni de negcieri agitate.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.