Rusia este necesar să rămână o mare putere nucleară şi o cuceritoare a spaţiului, consideră preşedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia marcării a 60 de ani de la primul zbor în spaţiu al cosmonautului sovietic Iuri Gagarin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În secolul al XXI-lea, Rusia este necesar să-şi păstreze statutul printre marile puteri nucleare şi spaţiale, pentru că sectorul spaţial este legat în mod direct de apărare”, a declarat luni Putin într-o viceoconferinţă cu oficiali guvernamentali consacrată acestui subiect.

Putin a cerut o strategie de dezvoltare spaţială pe o perioadă de ”cel puţin zece ani”, citând în primul rând sectorul apărării, dar şi ale telecomunicaţiilor, transportului sau cercetării fundamentale, sănătăţii şi educaţiei.

Numeroşi critici consideră că Rusia a privilegiat, de ani de zile, crearea unor noi arme - rachete hipersonice, de exemplu - şi a abandonat astfel teren în faţa concurenţei occidentale în domeniul spaţial.

Sectorul spaţial rus a fost subminat de infrastructuri învechite şi de o corupţie de mare amploare.

”Guvernul trebuie să pregătească şi să aprobe un document cumăsuri clare în vederea atingerii prorităţilor”, a cerut Putin.

El a salutat succesul lui Iuri Gagarin şi a apreciat că ”va fi mereu o mare mândrie că ţara noastră a deschis drumul către univers”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.