Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat marţi toate părţile din Orientul Mijlociu să se abţină de la acţiuni care ar putea declanşa o nouă confruntare, despre care a avertizat că ar avea consecinţe catastrofale pentru regiune, a anunţat Kremlinul după ce preşedintele rus a vorbit la telefon cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin, care a creat legături mult mai strânse cu Republica Islamică de când a trimis trupe în Ucraina în 2022, a vorbit la telefon cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi despre ceea ce Kremlinul a numit "măsurile de răspuns luate de Iran".

Iranul a lansat sâmbătă seara sute de drone şi rachete asupra Israelului, ca represalii la un atac israelian asupra consulatului său din Damasc, la 1 aprilie, care a ucis şapte ofiţeri ai Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice, inclusiv doi comandanţi de rang înalt.

Putin, în primele sale comentarii publice cu privire la atacul Iranului, spune că principala cauză a instabilităţii actuale din Orientul Mijlociu este conflictul nerezolvat dintre palestinieni şi Israel.

"Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că toate părţile vor da dovadă de reţinere rezonabilă şi vor preveni o nouă rundă de confruntare plină de consecinţe catastrofale pentru întreaga regiune", a declarat Kremlinul.

"Ebrahim Raisi a remarcat că acţiunile Iranului au fost forţate şi de natură limitată", a precizat Kremlinul. "În acelaşi timp, el a subliniat dezinteresul Teheranului pentru o nouă escaladare a tensiunilor", menţionează comunicatul Moscovei.

Rusia, care a creat legături strânse atât cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, cât şi cu lideri arabi precum prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, a certat în mod repetat Occidentul pentru că a ignorat necesitatea unui stat palestinian independent în cadrul graniţelor din 1967.

"Ambele părţi au declarat că principala cauză a evenimentelor actuale din Orientul Mijlociu este conflictul palestiniano-israelian nerezolvat", a declarat Kremlinul despre convorbirea cu Raisi.

"În acest sens, au fost confirmate abordările de principiu ale Rusiei şi Iranului în favoarea unei încetări imediate a focului în Fâşia Gaza, a ameliorării situaţiei umanitare dificile şi a creării condiţiilor pentru o soluţionare politică şi diplomatică a crizei", se spune în comunicat.

Putin, care în 2022 l-a vizitat pe Khamenei, l-a felicitat pe Raisi şi pe toţi musulmanii cu ocazia încheierii lunii sfinte a Ramadanului.

Generalii americani de top spun că parteneriatele în creştere dintre Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord reprezintă una dintre cele mai periculoase provocări pentru Statele Unite din ultimele patru decenii.

Iranul a furnizat Rusiei un număr mare de rachete balistice sol-sol puternice şi drone pe care Moscova le-a folosit în Ucraina.

La rândul său, Camera Reprezentanţilor din SUA intenţionează să organizeze săptămâna aceasta voturi separate privind ajutorul pentru Israel şi Ucraina, potrivit declaraţiilor făcute luni de preşedintele republican Mike Johnson.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.