Preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat sâmbătă o vizită în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, o deplasare denunţată imediată de Kiev drept o ”încălcare a suveranităţii” Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Crimeea, Putin a vizitat legendara colonie de vacanţe pentru tineri Artek, o fostă vitrină a tineretului sovietic situată pe malul Mării Negre, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

”În urmă cu nu prea mult timp, Artek trăia vremuri destul de dificile. Însă acum ea este pe cale să renască şi a renăscut ca tabără de vacanţă internaţională”, a declarat preşedintele rus, într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa tinerilor rezidenţi ai coloniei.

După implozia URSS în 1991, Artek a rămas, la fel ca Crimeea, în cadrul Ucrainei independente, şi a primit copii ucraineni, dar s-a trezit în 2009 pe marginea prăpastiei falimentului.

Redevenit rusă în 2014, după anexarea Crimeei, colonia şi-a redeschis porţile, iar lucrări vaste de renovare au fost lansate.

Creată în 1925 după o idee a lui Lenin, Artek a fost mai întâi sanatoriu pentru copii tuberculoşi, iar apoi a devenit, treptat, un loc de cult, primind floarea fină a ”pionierilor”, organizaţia comunistă de tineret din care făceau parte sovieticii cu vârste cuprinse între zece şi 14 ani.

Colonia primea de asemenea copii străini, provenind în principal din ţări comuniste.

Filme şi şlagăre din acea epocă laudă ”prietenia legată la Atrek”.

”Aici învăţăm esenţialul: să fim prieteni. Şi vă invit şi eu la acest lucru. Indiferent de unde ar veni ceilalţi copii de vârsta voastră, trebuie să ştiţi întotdeauna că ei sunt prietenii voştri”, a subliniat Putin, citat în comunicat.

Ministerul ucrainean de Externe a denunţat această deplasare a preşedintelui rus, care a venit în mai multe rânduri în Crimeea după anexarea penisnulei.

”Partea ucraineană consideră această vizită (...) drept o încălcare a suveranităţii statului şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a anunţat ministerul într-un comunicat citat de agenţia oficială rusă Tass.

Ucraina se confruntă din 2014, în estul ţării, cu un conflict armat între separatişti proruşi şi forţe proguvernamentale, soldat cu peste 10.000 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.