Preşedintele rus Vladimir Putin atribuie - pentru prima oară - luni seara atacul de lângă Moscova soldat cu 137 de morţi, vineri seara, într-o sală de concert, unor ”islamişti radicali”, dar vrea să cunoască beneficiarii şi comanditarii şi leagă această dramă de ”atacuri ale regimului de la Kiev împotriva Rusiei”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În opinia sa, atacatorii de la sala de concert de lângă capitala rusă fugeau către Ucraina, iar Serviciul rus de securitate (FSB( nu şti ”de ce” pentru moment.

”Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina. Cine-i aştepta acolo?”, a declarat liderul de la Kremlin într-o reuniune guvernamentală, în contextul în care Kievul dezminte orice implicare în acest atac.

”Cei care susţin regimul de la Kiev nu vor să fie complicii terorii şi susţinători ai terorismului, dar se pun multe întrebări”, a declarat Vladimir Putin.

Vladimir Putin şi puternicul Serviciu său de securitate (FSB) nu au menţionat în weekend o implicare jihadistă.

Putin şi FSB evocă o pistă ucraineană, dezminţită aprig de Kiev şi Occident.

Luni seara, Vladimir Putin a sugerat din nou că acest atac ar putea să aibă legături cu Kievul sau cu siusţinătorii Ucrainei.

”Imediat ne întrebăm cine profită de asta. Această atrocitate poate fi un nou episod al seriei de tentative ale celor care, începând din 2014, luptă împotriva ţării noastre prin intermediul regimului neonazist de la Kiev”, a declarat el.

”Iar naziştii, este un lucru bine-cunoscut, nu s-au dat niciodată în lături de la cele mai murdare şi mai inumane metode în a-şi atinge obiectivele”, a declarat el.

La trei zile de la dramă rămân în suspans numeroase întrebări, cu privire la identitatea şi motivaţiile principalilor patru suspecţi.

Cei patru suspecţi, dintre care cel puţin unul este originar din Tadjikistan, o ţară situată în Asia Centală, au fost plasaţi în detenţie provizorie până la 22 mai.

Ei riscă să fie condamnaţi la închisoare pe viaţă.

În urma unor audieri scurte, alţi trei suspecţi au fost plasaţi luni în detenţie provizorie până la ceeaşi dată.

Potrivit agenţiei ruse de presă de stat RIA Novosti, este vorba despre un tată şi doi dintre fiii acestuia, unul născut în Tadjikistan, care are cetăţenie rusă.

Autorităţile ruse au anunţat sâmbătă că au arestat în total 11 persoane, însă nu au confirmat imediat că aceşti trei suspecţi fac parte dintre cele 11 persoane arestate.

Un comando înarmat a comis vineri seara un atac armat, într-o sală de concert, la periferia Moscovei, soldat cu 137 de morţi.

Statul Islamic a revendicat acest atac la câteva ore după dramă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.