Preşedintele rus Vladimir Putin îşi exprimă speranţa unei normalizări a relaţiilor între Moscova şi Washington, dar îi oferă ironic fostului director FBI James Comey azil în Rusia, comparându-l cu Edward Snowden, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moscova şi Washingtonul pot coopera în cadrul eforturilor în vederea unei preveniri a proliferării armamentului de distrugere în masă - inclusiv în problema programelor balistic şi nuclear ale Coreei de Nord - a declarat liderul de la Kremlin joi, în cursul unei sesiuni televizate de întrebări şi răspunsuri cu ruşii.

El şi-a exorimat de asemenea speranţa într-o cooperare între cele două ţări în lupta împotriva sărăcieii şi modificărilor climatice.

Putin a subliniat că Moscova speră ca Washingtonul să joace un ”rol constructiv” în soluţionarea crizei din Ucraina.

Senatul american a adoptat miercuri, cu un vot copleşitor, noi sancţiuni prin care vrea să pedepsească Rusia din cauza presupusului său amestec în alegerile americane din 2016 şi prin care urmăreşte să-l oblige pe preşedintele Donald Trump să obţină aprobarea Congresului înainte de decide să relaxeze vreunele dintre sancţiunile impuse deja de către americani ruşilor.

Putin a apreciat că politica Washingtonului de a impuse sancţiuni Moscovei sub varii pretexte a vizat întotdeauna o îndiguire a Rusiei, potrivit Reuters.

Preşedintele rus a catalogat acuzaţiile americane de amestec în alegerile prezidenţiale din Statele Unite drept o reflectare a ”exacerbării luptelor politice” interne.

Liderul rus a respins din nou acuzaţiile de amestec în alegerile americane, a subliniat că Rusia şi-a exprimat deschis punctul de vedere şi nu s-a angajat în niciun fel de acţiuni sub acoperire.

Putin a apreciat că faptul că fostul director FBI James Comey a recunoscut că i-a dat unui prieten notele pe care le-a scris despre conversaţii pe care le-a purtat cu preşedintele american Donald Trump, care le-a dezvăluit în presă, este ”ciudat”.

El i-a oferit lui Comey, pe un ton ironic, azil în Rusia.

Liderul de la Kremlin a făcut o paralelă între fostul director al Biroului Federal de Investigaţii, destituit în mai de Trump, şi fostul consultant NSA Edward Snowden şi a adăugat cu sarcasm că Moscova îi poate oferi azil şi fostului director FBI.

Snowden trăieşte în Rusia din 2013, când a primit azil, şi se opune presiunilor exercitate de Statele Unite în vederea unei extrădări.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.