Preşedintele rus în exerciţiu Vladimir Putin s-a felicitat luni, cu câteva zile înainte de alegerile prezodenţiale, că a făcut din agricultură o ”locomitivă” a economiei ruse, printr-o creştere puternică a producţiei, favorizată în opinia sa de ”schimbul de sancţiuni” cu Occidentul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sectorul agricol rus s-a schimbat în mod radical în ultimii ani (...), transformându-se într-o locomotivă a economiei ruse”, a declarat Putin într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa unor agricultori la Krasnodar, în sud.

Producţia de grâu a ajuns la 135,4 milioane de tone în 2017, a spus el. Acest rezultat permite Rusiei, bogată în fertile ”pământuri negre” în sudul ţării, să-şi bată recordul din 1978, când Uniunea Sovietică dispunea de suprafeţe cultivate mult mai vaste.

”Este un rezultat uimitor! Este exact dublu faţă de anul 2000”, a subliniat Putin.

El a dat asigurări că îşi aminteşte ”perfect despre anul 2000”, când producţia de grâu era de 65,4 milioane de tone. ”Îmi amintesc cât de încântat eram că avem cu ce să ne satisfacem nevoile”, a mărturisit liderul de la Kremlin.

Nivelul producţiei din ultimii ani a permis Rusiei să depăşească Statele Unite ca prim exportator mondial de grâu, o victorie foarte simbolică într-o atmosferă de cvasi-Război Rece între Moscova şi Washington.

Vizată din 2014 de sancţiuni economice europene şi americane, din cauza anexării Peninsulei ucrainene Crimeea şi a presupusei susţineri a separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, Rusia a ripostat prin impunerea unui embargo asupra produselor alimentare occidentale şi îşi ”acoperă în prezent toate nevoile alimentare”, a subliniat el.

Europenii şi americanii, ”cu sancţiunile lor, ne-au dat ocazia să ne ajutăm producătorii agricoli”, a adăugat el.

Potrivit ultimului sondaj oficial autorizat înaintea scrutinului, deazvăluit luni de Institutul rus VTsIOM, Putin este creditat cu 69% din intenţiile de vot, devasându-şi cu mult concurenţii în alegerile prezidenţiale de duminică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.