Preşedintele rus Vladimir Putin l-a invitat vineri pe omolgul său american Donald Trump, într-o întâlnire la Osaka, în marja summitului G20, într-o vizită în Rusia, în mai 2020, cu ocazia marcării a 75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste a lui Adolf Hitler, a anunţat un consilier prezidenţial rus, Viktor Uşakov, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi l-am invitat pe preşedintele american să vină la noi la aniversarea a 75 de ani de la Victoria în al Doilea Război Mondial, la 9 mai, anul viitor”, a anunţat Iuri Uşakov la postul rus de telviziune Rossia 24.

Donald Trump, care s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin în marja summitului G20 la Osaka, a reacţionat ”în mod foarte pozitiv” faţă de această invitaţie, a dat el asigurări.

În deschiderea reuniunii lor bilaterale, preşedintele american şi-a lăudat ”relaţiile foarte bune” cu Vladimir Putin, în contextul în care Moscova şi Washingtonul se confruntă cu o gravă criză diplomatică, din cauza unor divergenţe cu privire la Siria şi Ucraina şi unui amestec rus în alegerile americane din 2016.

Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit de la primul summit Putin-Trump, la Helsinki, în iulie 2018.

Această întâlnire a provocat, la acea vreme, o controversă aprigă. Preşedintelui american i s-a reproşat atunci, în Statele Unite, un ton considerat prea conciliant.

Trump a afişat vineri o relaţie cordială cu Putin, în marja G20, mergând până la a glumi pe seama unei eventuale noi tentative ruse de amestec în alegerile prezidenţiale din 2020 în Statele Unite.

”Fără amestec în alegeri, vă rog”, a spus el, întorcându-se către preşedintele rus.

Donald Trump a reacţionat astfel la interpelarea unui jurnalist cu privire la o posibilă tentativă de a influenţa alegerile din 2020, în contextul în care în Statele Unite sunt în desfăşurare anchete în Congres cu privire la legături între echipa de campanie a miliardarului american şi Rusia în campania electorală din 2016.

Locatarul Casei Albe a lăudat de asemenea ”relaţiile foarte bune” cu omologul său de la Kremlin, în deschiderea întâlnirii lor bilaterale, foarte aşteptate, în marja summitului G20.

”A trecut mult timp de când nu ne-am mai văzut”, a constatat Vladimir Putin, subliniind că administraţiile celor două ţări au ”lucrat mult” în acest răstimp.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.