Preşedintele rus Vladimir Putin îşi apără reprimarea tot mai mare a societăţii civile şi a vocilor critice din Rusia, apreciind că este necesară în ofensiva rusă din Ucraina, răspunzând într-o conferinţă de presă unui jurnalist de la cotidianul rus Kommersant după arestări recente ale unui politolog, Boris Kagarliţki şi unei regizoare, Evghenia Berkocivi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem în 2023, iar Federaţia rusă este angajată într-un conflict armat cu un vecin. Iar eu cred că trebuie să adoptăm o anumnită atitudine faţă de persoane care ne cauzează pagube în interiorul ţării”, a declarat într-o conferinţă de presă, sâmbătă, cu jurnalişti ruşi, Vladimir Putin.

”Trebuie să reţinem că, pentru a reuşi, inclusiv într-o zonă de conflict, trebuie să urmăm anumite reguli”, a continuat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin răspundea astfel unui jurnalist de la cotidianul rus Kommersant care i-a ceut să comenteze arestările recente ale politologului Boris Kagarliţki şi regizoarei Evghenia Berkovici.

”Aceşti oameni au fost arestaţi din cauza vorbelor pe care le-au spus sau scris. Este normal?”, l-a întrebat jurnalistul pe Putin, făcând o paralelă cu epurările staliniste din 1937.

UN POLITOLOG ŞI O REGIZOARE, ARESTAŢI

Un cunoscut politolog, Boris Kagarliţki, specializat în stânga rusă, a fost inculpat săptămâna aceasta în urma unor ”apeluri publice la terorism” şi a fost plasat în arest provizoriu la Sîktîvkar, în Marele Nord rus.

El şi-a exprimat în mod public opoziţia faţă de Războiul rus din Ucraina.

Evghenia Berkovici a fost arestată la începutul lui mai şi a fost acuzată de ”apologia terorismului” într-o piesă pe care a regizat-o în 2020, care spune povestea unor rusoaice recrutate pe Internet pentru a se căsători cu islamişti în Siria,

Vladimir Putin a declarat că le aude numele ”pentru prima oară” şi că ”nu prea înţelege ce au făcut sau ceea ce li s-a făcut”.

El a adăugat că-şi spune ”părerea generală despre această problemă”.

Mai multe publicaţii independente ruseşti au fost obbligate - după invazia Ucrainei de către trupe ruseşti şi adoptarea unor legi care interzic orice critică a războiului - să-şi suspende activităţile sau să părăsească Rusia, iar numeroşi opozanţi s-au exilat sau au fost încarceraţi.

Mii de amende şi mai multe pedepse grele cu închisoarea au vizat talmeş-balmeş simpli anonimi, activişti şi intelectuali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.