Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi să-şi continue politica externă ”suverană” şi a denunţat voinţa americană ”de hegemonie”, în faţa Adunării Generale a ONU, marcată de invazia şi ofensiva Rusiei în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El l-a trimis la New York pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, însă nicio alocuţiune a lui Vladimir Putin nu este prevăzută la Adunare în acest an, din cauza invaziei şi Războiului rus în Ucraina, condamnate amplu în lume.

Însă liderul de la Kremlin a susţinut marţi, la Moscova - unde a primit scrisori de acreditare ale unor ambasadori străini sosiţi recent -, un discurs care ar fi putut avea loc la a 77-a ediţie a acestei mari reuniuni diplomatice la vârf.

”Evoluţia către multipolaritate se loveşte, din nefericire, de rezistenţa celor care depun eforturi să păstreze un rol hegemonic în afacerile lumii şi să controleze totul: America Latină, Europa, Asia şi Africa”, a declarat Putin, o aluzie nevoalată la Statele Unite.

 

”Trebuie să spunem că cei care se află în poziţia de hegemonie se descurcă mai degrabă bine de mult timp, dar asta nu poate continua aşa pentru totdeauna. Este imposibil”, a adăugat el.

”Noi, Rusia, nu ne vom abate de la traiectoria noastră suverană. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, noi intenţionăm să promovăm mai mult o agendă internţaională unificatoare (...) şi să contribuim la o soluţionare a unor crize regionale”, a subliniat cel care şi-a trimis, la sfârşitul lui februarie, trupele să ia cu asalt Ucraina vecină.

”Pornind de la aceste principii va vorbi Rusia în deschiderea celei de a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”, a anunţat preşedintele rus.

Vladimir Putin face aceste declaraţii într-un context de criză deschisă între Rusia şi Occident, din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina.

La un summit regional asiatic, săptămâna trecută, Vladimir Putin a evocat ”rolul tot maimare al unor noi centre de putere” ca China, India şi Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.