Vladimir Putin îşi afişează susţinerea faţă de Aleksandr Lukaşenko, în urma unor critici occidentale dure şi unor măsuri adoptate de Uniunea Europeană (UE) împotriva Minskului, după deturnarea unuiavion de linie cu scopul arestării unui opozant al liderului belarus care se afla la bord, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus l-a primit călduros pe omologul său belarus la Soci, pe malul Mării Negre, vineri, o întâlnire prevăzută înaintea de interceptarea unui avion Boeing aparţinând Ryanair duminică, de către Belarus, acuzat de de către europeni de ”piraterie” aeriană.

Bloggerul şi opozantul Roman Protasevici, care se afla la bordul avionului, interceptat sub pretextul unei false alarme cu bombă, a fost arestat în această escală forţată la Minsk, împreunăcu partenera sa rusă.

Cei doi tineri se află în detenţie, iar Roman Protasevici, acuzat de organizarea unor ”tulburări în masă” riscă 15 ani de închisoare.

Majoritatea statelor membre UE interzic, ca represalii accesul în spaţiile lor aeriene al avioanelor de linie belaruse şi îndeamnă companiile aeriene să ocolească spaţiul aerian belarus. De asemenea, UE se gândeşte să aplice noi sancţiuni regimului Lukaşenko.

Putin a convenit cu Lukaşenko, la Soci, că Occidentul s-a lăsat copleşti de emoţie.

Liderul de la Kremlin a insistat asupra reacţiilor diferite ale occidentalilor atunci când avionul preşedintelui bolivian Evo Morales a fost obligat să aterirzeze în Austria, în 2013, când Statele Unite încercau să-l intercepteze pe Edward Snowden, autorul unor dezvăluiri despre interceptări americane în străinătate.

”O dată ei au obligat avionul preşedintelui bolivian să aterizeze şi l-au dat jos din avion, iar apoi tăcere”, a declarat Putin.

BAIE ÎN MARE

Lukaşenko l-a asigurat pe omologul său că îi va arăta documente confidenţiale cu privire la incidentul de duminică, prin care să înţăeleagă cum s-au desfăşurat faptee în realitate.

”Există mereu cineva care ne face probleme. Îi cunoaşteţi, vă voi informa”, i- spus a liderul de la Minsk lui Putin. ”Am adus documente pentru ca să înţelegeţi ce se întâmplă. Este o tentativă de destabilizare ca în august”, a apreciat el.

Zâmbond şi aparent destins, Vladimir Putin i-a propus  oaspetelui său o baie în mare, pe care Alekandr Lukaşenko a acceptat-o.

Rusia, care-şi consideră vecinul belarus cu 9,5 milioane de locuitori drept un ”tampon” strategic pe flancul de vest, şi-a exprimat săptămâna aceasta susţinerea faţă de această fostă republică sovietică şi a respins acuzaţiiale Occidentului cu privire la o eventuală complicitate în interceptarea avionului Ryanair.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a denunţat drept o ”cauţiune” lipsa condamnărilor din partea Moscovei.

Rusia a catalogat drept ”şocantă” reacţia Occidentului, iar şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov l-a acuzat de faptul că ”diabolizează” puterea de la Minsk.

TIHANOVSKAIA ANUNŢĂ RELUAREA MANIFESTAŢIILOR ŞI O GREVĂ ÎN SUSŢINEREA LUI PROTASEVICI

Rusia şi Belarusul, care fac deja parte în mod oficial dintr-o ”uniune”, negociază de mai mulţi ani o integrare mai puternică.

Acest proiect îi îngrijorează pe opozanţii lui Lukaşenko, care-l suspectează pe preşedintele belarus, aflat de 27 de ani la putere, că este pregătit să renunţe la o parte din suveranitatea belaruse în schimbul susţinerii Moscovei.

Putin i-a spus lui Lukaşenko că vor continua să construiască această uniune a ţărilor lor, însă cu o constanţă şi nu în pripă, dar în mod discret.

Opoziţia belarusă a organizat manifestaţii uriaşe, anul trecut, în Belarus, o contestare a realegerii lui Lukaşenko în august, însă contestarea şi-a pierdut suflul din cauza unei reprimări dure.

Opozanta Svetlana Tihanovskaia, care a fugit în Lituania după ce a revendicat o victorie împotriva luiLukaşenko în alegeri, a anunţat vineri, într-o vizită în Olanda, că manifestaţiile urmează să se reia şi că o grevă naţională urmează să denunţe arestarea lui Roman Protasevici.

”Sperăm că (manifestaţiile) vor continua şi că muncitoriisunt pregătiţi de o grevă naţională”, a declarat ea presei în urma unei întâlniri cu premierul olandez Mark Rutte.

”Oamenii vor ieşi din nou în stardă”, a anunţat ea.

Ea a îndemnat UE să fie ”mai curajoasă” şi ”mai puternică” şi să impună sancţiiuni suplimentare regimului Lukaşenko.

Rutte a promis că UE va lovi mai tare, incluisv ”la portofel”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.