Tbilisi a denunţat o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Abhazia, un teritoriu georgian separatist care şi-a proclamat independenţa faţă de Georgia şi căruia Moscova i-a recunoscut independenţa după un război-fulger, în perioada 7-16 august 2008, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vizită a lui Putin, la nouă ani după acest război, este ”continuarea politicii deliberate a Moscovei împotriva Georgiei”, a dat asigurări într-un comunicat Ministerul georgian de Externe, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax.

Rusia trebuie ”să-şi înceteze provocările la adresa Georgiei şi să respecte intergritatea teritorială a (acestui) stat suveran”, cere ministerul georgian.

În cursul vizitei sale, Vladimir Putin a declarat că Rusia va continua să ”garanteze cu fermitate securitatea şi autodeterminarea Abhaziei, independenţa sa”, adăugând că este ”sigur că aşa vor sta lucrurile şi în viitor”.

El a semnat totodată o serie de acorduri în vederea ”dezvoltării sociale şi economice” a Abhaziei, într-o întâlnire cu preşedintele abhaz Raul Khajimba, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă.

”Am convenit să ne coordonăm şi mai strâns măsurile adoptate în lupta împotriva provocărilor şi ameninţărilor în domeniul securităţii în Caucazul de Sud”, a declarat liderul de la Kremlin.

”Baza militară rusă din Abhazia joacă un rol-cheie în asigurarea stabilităţii în regiune”, a spus el, catalogând acest teritoriu separatsit georgian un ”partener important şi vecin al Rusiei” şi promiţându-i ”o susţinere politică pe toate planurile”.

În afară de Abhazia, un teritoriu mic aflat la frontiera cu Rusia, la malul Mării Negre, Moscova susţine de asemenea Osetia de Sud, altă regiune separatsită georgiană, situată la frontiera sa şi căreia i-a recunoscut independenţa în urma războiului cu Georgia.

Rusia menţine în prezent mii de militari în cele două regiuni secesioniste, ceea ce Tbilisi denunţă drept o ”ocupaţie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.