Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o ”!greşeală uriaşă” prin faptul că a pus capăt participării Rusiei la Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la marea neagră, denunţă preşedintele francez Emmanuel Macron, care subliniază că ”vedem foarte clar că Rusia a decis să înfometeze ţări aflate deja în dificultate” relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El a decis să facă din hrană o armă (...). Cred că este o greşeală uriaşă”, a denunţat preşedintele francez, în engleză, la finalul summitului de la Bruxelles al şefilor de stat şi de guverne ai Uniunii Europene (UE) şi Americii Latine şi Caraibelor.

Încetarea acordului cerealelor arată că ”regele este gol, ca să nu spun ţarul”, a adăugat Emmanuel Macron în alt răspuns, în franceză.

”Noi vedem foarte clar că Rusia a decis (...) să înfometeze ţări aflate deja în dificultate”, a subliniat el.

Rusia şi-a anunţat luni refuzul de a menţine Acordul de la Istanbul, semnat în iunlie 2022 sub egida ONU şi Turciei, prelungit în mai multe rânduri.

Moscova a denunţat obstacole în calea comerţului cu îngrăşăminte şi alte produse ruseşti.

În decurs de un an, acest acord a permis exportul a 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene - în principal porumb şi grâu - care au contribuit la o stabilizare a preţurilor alimentare mondiale şi la îndepărtarea riscului unor penurii.

”Rutele terestre pe care noi europenii le-am securizat de la începutul crizei, care reprezentau deja 60% din tranzitul şi ieşirea cerealelor, sunt importante şi ne vom continua efortul”, a dat asigurări Emmanuel Macron.

Refuzul Moscovei de a prelungi acest acord a fost denunţat de către mai mulţi şefi de stat din Occident şi de către secretarul general al ONU Antonio Guterres.

”Sute de milioane de oameni se confruntă cu foamea” şi ”vor plăti preţul”, a denunţat Antonio Guterres.

Marţi, Rusia a acuzat Ucraina de folosirea culoarului maritim deschis în cadrul acordului ”în scopuri militare”, după ce Kievul a atacat luni Podul Crimeea, un pod strategic care leagă teritoriul rus de peninsula ucraineană anexată în 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.