Preşedintele rus Vladimir Putin a elogiat, vineri, rolul omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, în semnarea acordului de reluare a exporturilor de cereale din Ucraina, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Datorită participării dumneavoastră directe şi cu medierea ONU, a fost rezolvată problema aprovizionării cu cereale ucrainene din porturile Mării Negre. Livrările au început deja. Vreau să vă mulţumesc pentru acest lucru şi pentru faptul că, în acelaşi timp, a fost luat un pachet de decizii privind furnizarea neîntreruptă de alimente şi îngrăşăminte ruseşti pe pieţele globale”, a declarat preşedintele Putin.

Liderul rus a subliniat că în special ”pentru ţările în curs de dezvoltare, care se află în pragul unor probleme majore cu alimente şi îngrăşăminte”, astfel de decizii, care au fost luate cu participarea directă a lui Erdogan, sunt ”foarte importante”.

Erdogan a declarat că paşii care se fac în sectorul energetic, în ceea ce priveşte coridorul cerealelor din Marea Neagră, sectorul transporturilor şi discuţiile privind sectorul turismului sunt vitale în dezvăluirea rolului jucat de Turcia şi Rusia în regiune.

Putin a mai spus că Moscova speră să semneze un memorandum cu Turcia privind dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice dintre cele două ţări.

Cei doi şefi de stat poartă discuţii, vineri, în staţiunea Soci, din sudul Rusiei, la Marea Neagră.

Ucraina şi Rusia au convenit pe 22 iulie asupra unui acord care să permită reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Acordul a fost intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia la Istanbul.

Luni de zile, Rusia a blocat accesul maritim în acele porturi, astfel, milioane de tone de cereale ucrainene nu au fost exportate în numeroase ţări care se bazează pe exportul de cereale ucrainene. Atât Ucraina, cât şi Rusia s-au acuzat reciproc că exploatează apele Mării Negre.

Cei doi lideri plănuiesc să discute în detaliu subiectele cooperării dintre Rusia şi Turcia, inclusiv perspectivele de extindere a relaţiilor comerciale şi economice şi implementarea unor proiecte strategice comune în sectorul energetic, a anunţat, joi, Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că Putin şi Erdogan vor discuta despre cooperarea militară şi tehnică, precum şi despre problemele exportului de cereale din Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.