Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări joi că nu este ”absolut nicio problemă” că nu a fost invitat în Normandia, la marcarea a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia, la 6 iunie 1944, şi a dat asigurări că nici Rusia ”nu invită toată lumea” la ceremoniile sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”De ce ar trebui să mă invite toţi, peste tot? Ce? sunt un general de operetă? Am destule lucruri de făcut aici, nu este absolut nicio problemă”, a declarat el într-o întâlnire cu reprezentanţi ai unor agenţii de presă, în marja Forumului Economic Internaţional de la Sankt-Petersburg (SPIEF), în nord-vestul Rusiei, răspunzând unei întrebări AFP.

Preşedintele rus a fost prezent la marcarea a 70 de ani de la Debarcare, în 2014, însă nu a fost invitat la marcarea a 75 de ani, unde erau prezenţi, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele american Donald trump, premierul britanic Theresa May sau cancelarul german Angela Merkel.

Moscova a îndemnat săptămâna aceasta să nu se exagereze importanţa Debarcării aliate şi a evocat cele 27 de milioane de morţi sovietici în al Doilea Război Mondial.

”Debarcarea din Normandia nu a avut o influenţă decisivă asupra sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial (...), determinat deja de victoria Armatei Roşii înainte de toate la Stalingrad, Kursk”, a insistat miercuri i purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

”SĂ SE DEA PAGINA LEGATĂ DE SPIONI” CU LONDRA

El a îndemnat ”să se dea pagina legată de spioni” în relaţiile cu Londra, afectate de mai multe scandaluri, între care şi cel al otrăvirii, în martie 2018, a fostului colonel GRU Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, la Salisbury, care s-au aflat săptămâni de zile în comă înainte să-şi revină.

Londra a acuzat Moscova de otrăvirea celor doi cu un agent neurotoxic, novicioc, acuzaţii dezminţite de ruşi.

”Trebuie, într-un sfârşit, să se dea această pagină legată de spioni şi atacuri”, a îndemnat liderul de la Kremlin în această întâlnire.

”Interese în sferele economice şi sociale şi în securitatea globală sunt mai importante decât jocuri cu spioni”, a subliniat el, citat de AP.

El a pledat ca Moscova şi Londra ”să lase deoparte aceste bagatele şi să facă afaceri”.

AMESTEC ÎN ALEGERILE DIN SUA

Pe de altă parte, Moscova nu s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din Statele Unite în 2016 şi nu se va amesteca vrepdată, a declarat el relatează The Associated Press.

”Noi nu ne-am amestecat, nu ne amestecăm şi nu ne vom amesteca în vreun scrutin”, a subliniat el.

Putin şi alţi oficiali ruşi dezmint ferm orice amestec în alegerile americane, în pofida faptului că procurorul special Robert Mueller a relevat probe ale unei operaţiuni a Kremlinului în vederea amestecului în alegerile americane din 2016.

Mueller a inculpat 12 ofiţeri din cadrul serviciilor militare ruse de piratarea multor e-mailuri aparţinând Partidului Democrat, dar şi ruşi, de folosirea unor conturi false pe reţele de socializare care au promovat o retorică a disensiunii şi au vizat să submineze sistemul politic american.

Putin a argumentat că Guvernul nu le poate interzice cetăţenilor ruşi să-şi exprime opiniile online.

GUAIDO, O ”PERSOANĂ DRĂGUŢĂ”

Poporului venezuelean îi revine să hotărască dacă preşedintele venezuelean Nicolás Maduro trebuie să stea la putere, a apreciat el.

”Această criză din Venezuela trebuie să fie soluţionată de către poporul venezuelean”, a apreciat el.

”Prin dialog, consultări şi cooperare între diverse forţe politice, poporul venezuelean însuşi trebuie să decidă dacă domnul Maduro trebuie să stea la putere sau nu”, a subliniat el.

Rusia îl susţine ferm pe Maduro, în timp ce alte peste 50 de ţări, cu Statele Unite în frunte, îl susţin pe liderul opoziţiei Juan Guaido, pe care l-au recunoscut preşedinte interimar al ţării.

Guaido este o ”persoană drăguţă”, a apreciat Putin, însă revendicarea sa a conducerii a creat un precedent care ar putea ”conduce la haos în lume”.

TRUPE ŞI BAZE MILITARE

Rusia nu intenţionează să-şi desfăşoare trupele sau să înfiinţeze baze militare în Venezuela, a dat Putin asigurări.

Experţi ruşi se află în această ţară pentru a întreţine armament rus achiziţionat de către Caracas, a subliniat el.

Putin a răspuns ASTFEL, în această întâlnire cu reprezentanţi ai agenţiilor de presă, unOR întrebări despre un tweet postat de către preşedintele american Donald Trump săptămâna aceasta, în care anunţa că Moscova a informat Washingtonul că şi-a retras personalul din Venezuela.

”Noi nu înfiinţăm vreoo bază şi nu trimitem trupe acolo”, a subliniat el.

”Însă ne vom respecta obligaţiile în sfera militară şi cooperării tehnice”, a adăugat el.

Sancţiunile impuse de către Statele Unite venezuelei afectează oameni obiţnuiţi, a denunţat liderul de la Kremlin, care a avertizat Washingtonul să nu recurgă la forţă în această ţară din America Latină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.