Preşedintele rus Vladimir Putin acuză Statele Unite, în sesiunea sa de întrebări şi răspunsuri anuală cu ruşii, de faptul că sunt implicate în incidentul de săptămâna trecută la Marea Neagră vizând distrugătorul britanic HMS Defender, pe care îl denunţă drept o ”provocare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a anunţat a 23 iunie că a tras focuri de avertisment împotriva distrugătorului HMS Defender, pentru a-l obliga să părăsească ceea ce Moscova consideră apele sale teritoriale, în largul Peninsulei ucrainene Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

Londra, care neagă că nava a fost vizată de tiruri, a replicat că aceasta efectua o ”trecere inofensivă prin apele teritoriale ucrainene” şi acţiona ”întru totul corect”.

”Este vorba despre o provocare”, a tunat Putin miercuri, în cadrul sesiunii sale anuale de întrebări şi răspunsuri televizate cu populaţia rusă.

”Nu doar britanicii, dar şi americanii au luat parte”, a denunţat, dând asigurări că Moscova a interceptat în ziua incidentului un ”avion de recunoaştere american” în zonă.

”De ce să faceţi asta? Pentru a arăta că nu recunoaşteţi (anexarea) Crimeei? Să nu o recunoaşteţi, dar de ce provocaţi?”, a denunţat el.

Rusia susţine că a tras în acea zi focuri de avertisment de pe o navă de patrulare la frontieră şi că a efectuat un ”bombardament de precauţie de-a lungul traiectoriei distrugătorului” cu un avion de tip Su-24M.

”Chiar dacă am fi scufundat această navă, ar fi greu de imaginat că lumea ar fi intrat în al Treilea Război Mondial”, a apreciat Putin.

”Lumea ştie că n-ar ieşi victorioasă fin acest război”, lansează el

Acest acroşaj ruso-britanic la Marea Neagră a avut loc cu doar câteva zile înaintea manevrelor militare Sea Breeze 2021, ale Ucrainei Statelor Unite şi altor state, inclusiv din NATO, pe care Moscova nu le vede cu ochi buni.

Incidentul a avut loc în largul Crimeei, unde Rusia dispune de o importantă bază navală şi ale cărei ape au fost deja teatrul unor incidente în trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.