Preşedintele rus Vladimir Putin denunţă drept o ”aroganţă şi obrăznicie” refuzul Occidentului de a se conforma cererilor sale în vederea unei prelungiri a Acordului de la Istanbul din iunie 2022 privind exportul cerealelor la Marea Neagră şi subliniază că va reveni în acord în care condiţiile sale sunt îndeplinite, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Doar aroganţă şi obrăznicie, pur şi simplu. Promisiuni şi vorbe goale. Şi s-au compromis singuri cu asta”, a declarat Putin într-o reuniune prin videoconferinţă cu membri ai Guvernului rus, difuzată miercuri.

”A fost subminată autoritatea, între altele, a conducerii Secretariatului ONU, care a acţionat ca un garant al acordului cerealelor”, consideră el.

Moscova a dat dovadă de ”miracole de răbdare şi toleranţă” prin prelungirea continuă a acordului în trecut, a subliniat liderul de la Kremlin.

”Occidentul a făcut totul pentru a deraia acordul cerealelor, n-a precupeţit niciun efort”, acuză el.

Rusia a fost împiedicată să doneze îngrăşăminte celor mai sărace ţări, denunţă el.

Însă Moscova va analiza posibilitatea de a reveni în acord, dacă se ţine cont de prevederile acestuia, fără excepţie, şi sunt implementate, dă el asigurări.

”O continuare a acordului cerealelor în forma în care exista şi-a pierdut orice sens. De aceea ne-am opus unei prelungiri a acestui aşa-zis acord”, a subliniat Putin.

”Toate obstacolele trebuie să fie ridicate din calea băncilor ruseşti şi instituţiilor financiare care ajută în aprovizionarea cu hrană şi îngrăşăminte. Asta include conectarea lor imediată la sistemul de reglementare bancară internaţională SWIFT”, cere liderul de la Kremlin.

”Nu avem nevoie de promisiuni şi idei în acest sens. Avem nevoie de respectarea acestor condiţii”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.