Vladimir Putin a ajuns joi în Kârgâzstan pentru a se întâlni cu unii dintre puţinii săi aliaţi, prima sa deplasare în străinătate de când a devenit ţinta unui mandat de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru "deportarea" unor copii ucraineni, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus, care s-a retras de la mai multe summituri internaţionale din cauza mandatului de arestare, este puţin probabil să fie arestat în această deplasare, deoarece ţara din Asia Centrală apropiată de Moscova nu a ratificat Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii.

Putin a sosit în Kârgâzstan, au anunţat joi dimineaţă agenţiile de presă ruse şi kârgâze.

El va purta joi discuţii cu omologul său azer Ilham Aliev, primele lor discuţii de la victoria Baku în Nagorno-Karabah, în timp ce premierul armean Nikol Pachinian, ale cărui relaţii cu Moscova au fost tensionate, va fi absent.

De asemenea, Vladimir Putin va purta discuţii cu preşedintele kârgâzgâz Sadyr Japarov în timpul acestei vizite, care coincide cu cea de-a 20-a aniversare a deschiderii bazei militare ruseşti de la Kant, în Kârgâzstan.

Apoi, vineri, preşedintele rus va participa la un summit al ţărilor din fosta URSS, în prezenţa principalului său aliat, belarusul Alexandr Lukaşenko, precum şi a unor lideri mai sceptici faţă de invazia Ucrainei, cum ar fi kazahul Kassym-Jomart Tokaiev şi uzbekul Chavkat Mirzioďev.

Vladimir Putin, care a lansat asaltul Rusiei asupra Ucrainei în februarie 2022, face obiectul unui mandat de arestare al CPI din martie, o decizie pe care Moscova o consideră "nulă şi neavenită".

În ultimele luni, el a avut grijă să evite marile adunări internaţionale, apărând ca un mare absent la summitul BRICS din Africa de Sud în august, apoi la summitul G20 din India în septembrie.

Preşedintele rus a explicat la începutul lunii octombrie că a evitat summiturile internaţionale pentru a nu "cauza probleme" organizatorilor. "Dacă vin, vor fi spectacole politice, atacuri politice", s-a justificat el, spunând că oricum avea "destule de făcut acasă".

Vladimir Putin, pe care Occidentul încearcă să îl transforme în paria, este de asemenea aşteptat în China în octombrie, la invitaţia aliatului său Xi Jinping, pentru a participa la un forum economic internaţional.

Aceasta va fi prima sa deplasare în China, un partener apropiat, de la începutul conflictului din Ucraina.

Şeful său diplomaţiei, Serghei Lavrov, va efectua o vizită în această ţară între 16 şi 18 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.