Câteva sute de persoane au protestat cu incidente, marţi, la Chişinău, deşi manifestaţiile fuseseră interzise întrucât în capitală este aşteptată în vizită oficială preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou. Manifestanţii, chemaţi de Partidul „ŞOR” şi de alte formaţiuni proruse sub pretextul de a cere autorităţilor să le plătească cetăţenilor facturile, au încercat mai întâi să blocheze o intrare în Chişinău, apoi s-au s-au îmbrâncit cu poliţia în centrul oraşului, în încercarea de a ajunge la Guvern. Protestul s-a încheiat după câteva ore cu un cântec în limba rusă dedicat, relatează presa locală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia anunţase că manifestaţiile în masă în perioada 28 februarie - 2 martie în centrul capitalei sunt interzise, pentru că în Republica Moldova se va  afla în vizită oficială preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou.

Iniţial, la intrarea în capitală, pe direcţia dinspre Stăuceni, poliţia a oprit mai multe autocare în care se aflau protestatari organizaţi din mai multe localităţi ale ţării. Nemulţumiţi, aceştia au ieşit pe şosea şi au blocat circulaţia rutieră pe sensul de intrare în oraş. După o scurtă deblocare, situaţia s-a repetat şi protestatarii au încercat să blocheze şi cealaltă direcţie de circulaţie. Situaţia a durat circa o oră, iar în final, poliţia a anunţat că artera traseului pe sensul de deplasare dinspre Chişinău spre Stăuceni a fost deblocată.

Foto: Newsmaker.md
Foto: Newsmaker.md

În paralel, în ciuda restricţiilor, mai multe persoane s-au adunat în faţa sediului Academiei de Ştiinţe de la Chişinău de unde au pornit în coloană spre centrul capitalei. Mulţimea, supravegheată de forţele de ordine, scanda „Noi suntem Moldova”, „Jos dictatura!”, „Jos Maia Sandu”, potrivit agora.md.

Ulterior, protestatarii lui Şor din centrul capitalei au blocat circulaţia pe principalul bulevard, Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar Regia de Transport Electric a fost nevoită să redirecţioneze mai multe rute de troleibuz. Oamenii legii au format un cordon la intersecţia bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt cu str. Vlaicu Pârcălab, împiedicând protestatarii lui Şor să se deplaseze spre clădirea Guvernului, ceea ce i-a nemulţumit pe cei veniţi la manifestaţie, care au insultat şi ultragiat oamenii legii, potrivit deschide.md

În centrul capitalei, numărul oamenilor legii a fost suplimentat, după ce manifestanţii au încercat să forţeze cordonul de poliţişti care bloca accesul spre Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde este sediul Guvernului.

Foto: agora.md
Foto: agora.md

În cele din urmă, protestatarii s-au oprit la Primăria Chişinău. Organizatorii, reprezentanţi ai Partidului Şor, au instalat scena şi aparatura audio.

După ce au scandat lozinci împotriva preşedintei Maia Sandu, Guvernului şi majorităţii parlamentare PAS, mai mulţi protestatari au rupt în bucăţi fotografii ale şefei statului, după care au dansat pe ele, călcându-le în picioare. Gestul manifestanţilor a fost urmărit cu „satisfacţie” de mulţime, care a bătut din palme şi s-a bucurat.

Foto: TV8.md
Foto: TV8.md

În jurul orei 16:00, protestul din 28 februarie s-a încheiat cu o melodie în limba rusă dedicată Maiei Sandu şi manifestaţiilor organizate de Partidul Şor. Preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, cel care a condus o parte din protest, a scandat „Victorie!”, iar organizatorii au anunţat noi monifestaţii.

„OMULEŢII NEGRI”

Potrivit TV8.md, în fruntea coloanei de protestatari care au fost aduşi în centrul Capitalei de aşa-numita Mişcare pentru Popor, în spatele căreia stă Partidul ŞOR, s-a aflat un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme speciale de culoare neagră, cu inscripţia „Scutul Poporului”. Pe lângă faptul că au condus coloana de protestatari, bărbaţii păreau să supravegheze atent mulţimea.

De la magazinul UNIC, acolo unde s-a adunat mulţimea, până la Primăria municipiului Chişinău, aceştia s-au întors de mai multe ori cu faţa spre mulţimea din spatele lor, au supravegheat-o şi nu s-au îndepărtat niciun moment din fruntea coloanei de protestatari.

„Scutul Poporului” este o asociaţie de foşti veterani, condusă de Chiril Guzun. Acelaşi personaj s-a aflat şi în spatele „panglicilor albastre”, adică foşti poliţişti, militari şi angajaţi ai trupelor speciale, purtători de berete purpurii, care au condus coloanele de protestatari la manifestaţiile organizate în toamna anului trecut tot de Partidul Politic Şor. Deşi Guzun dădea asigurări că menirea „panglicilor albastre” era de a menţine ordinea publică şi de a nu permite provocatorilor să se infiltreze printre protestatari, bărbaţii cu banderole albastre la braţ ar fi avut chiar misiunea de a organiza provocări.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la putere, a reacţionat la manifestaţia organizată de „Mişcarea pentru Popor”, din care face parte inclusiv Partidul „ŞOR”. Purtătoarea de cuvânt a partidului, Adriana Vlas, a calificat mitingul drept acţiuni menite să provoace destabilizare. „Sunt acţiuni de destabilizare a situaţiei în ţară. Şor, prin manipulare, încearcă să se folosească de vulnerabilitatea oamenilor, pentru a se ascunde de justiţie”, a declarat Adriana Vlas.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.