Poliţia turcă a reţinut zeci de oameni şi a folosit tunuri cu apă vineri, în oraşul Diyarbakir, pentru a dispersa câteva sute de profesori care au protestat faţă de suspendarea lor, au declarat surse sindicale, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia a îmbrâncit manifestanţii care scandau “Umăr la umăr împotriva fascismului”, după ce autorităţile turce au suspendat joi peste 11.000 de profesori suspectaţi de legături cu militanţii kurzi.

Alţi 418 profesori au fost suspendaţi vineri în provincia Tunceli, cu populaţie predominant kurdă.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Câteva sute de cadre didactice s-au strâns în faţa clădirii Ministerului Educaţiei din provincie, pentru a protesta.

“Este un atac asupra luptei noastre sindicale”, a declarat şefului sindicatului pentru învăţământ din provincie, Suleyman Guler. Şi Guler a fost suspendat din funcţie.

“Nu este posibil să acceptăm această decizie. Nu există nicio infracţiune aici, nici un infractor. Cerem oprirea imediată a acestei măsuri”, a adăugat el.

În total, 11.500 de profesori suspectaţi de Ministerul Educaţiei că au luat parte la activităţi “de susţinere a organizaţiei separatiste teroriste şi grupărilor afiliate” au fost suspendaţi, a anunţat agenţia proguvernamentală Anadolu.

Numărul ar putea ajunge la 14.000, în funcţie de rezultatul anchetelor desfăşurate în prezent, a adăugat agenţia de presă.

Acest val de suspendări vine la o săptămână după începerea anului şcolar în Turcia. Circa 850.000 de cadre didactice predau în ţară.

Războiul dintre PKK şi forţele turce, izbucnit în 1984, s-a soldat cu 40.000 de morţi. Anul trecut, un armistiţiu fragil de doi ani şi jumătate s-a prăbuşit, iar luptele au fost reluate.

Potrivit organizaţiei pentru drepturile omului International Crisis Group, aproape 2.000 de oameni au murit în ultimul an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.