Mii de migranţi blocaţi la graniţa dintre Grecia şi Macedonia au protestat miercuri faţă de închiderea rutei balcanice, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„M-am săturat să tot aştept degeaba. Aştept şi aştept şi nu se întâmplă nimic. Ştiu că nu este nimic la capăt, dar eu aştept”, spune un migrant sirian, Nidal.

Circa 14.000 de refugiaţi sunt blocaţi în prezent în tabăra de la Idomeni, la graniţa cu Macedonia, în condiţii greu de imaginat. Organizaţia Medici Fără Frontiere susţine că cel puţin 40% dintre migranţi sunt copii, iar în aceeaşi tabără se adăpostesc şi 40 de femei gravide.

În condiţiile de mizerie existente în tabăra aflată la graniţa greco-macedoneană, aproximativ 60 de copii sunt depistaţi cu diverse infecţii respiratorii în fiecare zi.

Principalele cauze c ear putea duce la o epidemie de infecţii respiratorii în rândul copiilor sunt umiditatea şi fumul gros care persistă permanent în tabără.

”Sunt mulţi bebeluşi în tabără, iar ei sunt extrem de vulnerabili în faţa infecţiilor respiratorii. Refugiaţii aprind focul în fiecare noapte pentru a-şi încălzi familiile. În foc sunt aruncate tot felul de obiecte, de la pungi de plastic, la haine vechi şi bucăţi de lemn. Fumul este extrem de toxic şi ne temem că infecţiile respiratorii în rândul nou-născuţilor vor cauza probleme de respiraţie permanente pentru aceştia”, au precizat reprezentanţii organizaţiei.

Aproximativ 36.000 de migranţi au rămas blocaţi în Grecia, după ce Macedonia  a închis complet traficul prin punctul de frontieră de la Idomeni.

Numărul migranţilor de pe teritoriul elen creşte constant, cu peste 2.000 de persoane care sosesc zilnic în medie pe mare dinspre Turcia. De altfel, autorităţile greceşti au fost nevoite să ia măsuri pentru redirecţionarea migranţilor spre tabere improvizate pe câmpuri sau stadioane, pentru ca aceştia să nu se adune în localitatea Idomeni.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.