Nava comercială Galaxy Leader, capturată de rebelii Houthi şi la bordul căreia se află şi un român, a fost "abordată ilegal de către personal militar cu ajutorul unui elicopter", la 19 noiembrie, şi se află în prezent în zona portului Hodeidah din Yemen, a declarat luni proprietarul navei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ulterior, toate comunicaţiile au fost pierdute cu nava", a precizat într-un comunicat Galaxy Maritime Ltd, înregistrată în Insula Man şi proprietar al navei Galaxy Leader, care transporta maşini.

"Compania, în calitate de concern de transport maritim, nu va face alte comentarii cu privire la situaţia politică sau geopolitică", se arată în comunicat.

Rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au difuzat luni o înregistrare video care arată bărbaţi înarmaţi coborând dintr-un elicopter şi preluând controlul asupra unei nave de marfă în sudul Mării Roşii.

Statele Unite au denunţat sechestrarea navei ca fiind o încălcare a dreptului internaţional şi au cerut eliberarea imediată a vasului şi a echipajului său. "Capturarea de către Houthi a navei Galaxy Leader în Marea Roşie este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în cadrul unui briefing. "Cerem eliberarea imediată a navei şi a echipajului său şi ne vom consulta cu aliaţii noştri şi cu partenerii noştri din cadrul ONU cu privire la următorii paşi corespunzători", a spus oficialul american.

Echipajul navei Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, este alcătuit din cetăţeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic şi România, a precizat Galaxy Maritime. Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen.

CITEȘTE ȘI UPDATE - MAE - Un cetăţean român s-ar afla printre membrii echipajului navei Galaxy Leader, capturată de către miliţiile Houthi / Lider sindical: Navigatorul e electrician, are 29 de ani şi a fost contactat să meargă pe navă, printr-o firmă din Bulgaria

"Proprietarii şi managerii consideră că sechestrarea acestei nave reprezintă o încălcare gravă a libertăţii de trecere a flotei mondiale şi o ameninţare serioasă la adresa comerţului internaţional", a declarat Galaxy Maritime.

Compania a adăugat că "principala preocupare în acest moment este siguranţa şi securitatea celor 25 de membri ai echipajului care sunt în prezent reţinuţi de autorii acestui act criminal".

CITEȘTE ȘI Lider sindical, despre marinarul român aflat la bordul navei capturate de către miliţiile Houthi: Navigatorul nostru este electrician, are 29 de ani şi a fost contactat să meargă pe această navă printr-o firmă din Bulgaria

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.