Tribunalul din Bruxelles însărcinat să-l judece pe Salah Abdeslam cu privire la implicarea sa într-un schimb de focuri cu poliţia, pe 15 martie 2016, în capitala belgiană, a anunţat joi că se va pronunţa pe 23 aprilie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest dosar, singurul membru în viaţă al comandourilor jihadiste implicate în atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi, a compărut la Bruxelles în februarie. În prima zi a audierii, el a sfidat justiţia şi a afirmat că îşi pune încrederea doar în Dumnezeul său, ”Allah”, şi nu a revenit în sala de judecată a doua zi.

Acest francez de origine marocană, în vârstă de 28 de ani, este judecat, împreună cu un presupus complice, un jihadist tunisian în vârstă de 24 de ani, Sofiane Ayari.

O pedeapsă de 20 de ani de închisoare şi o perioadă de siguranţă de două treimi (13 ani) a fost cerută de parchetul federal belgian împotriva celor doi inculpaţi.

Data pronunţării a fost anunţată joi de către tribunal, la finalul unei audieri suplimentare, consacrate unei constituiri a unei părţi civile.

La 15 martie 2016, în cursul unei percheziţii ”de rutină”, într-o locuinţă care se credea că e goală - în cadrul anchetei cu privire la atentatele de la 13 noiembrie -, poliţişti belgieni şi francezi au fost luaţi drept ţinte, pe rue du Dries, în comuna Forest, la Bruxelles.

Trei dintre poliţişti au fost răniţi, iar un jihadist algerian în vârstă de 35 de ani a fost ucis în timp ce acoperea fuga lui Abdeslam şi a lui Ayari.

Cei doi fugari au fost reţinuţi pe 18 martie, la Molenbeek, altă comună de la Bruxelles, o arestare considerată de către anchetatori elementul declanşator al atentatelor din capitala belgiană de la 22 martie 2016, soldate cu 32 de morţi.

Procesul - care a avut loc pe 5 şi pe 8 februarie - a continuat joi, în vederea dezbaterii primirii ca parte civilă a unei asociaţii belgiene a victimelor terorismului - V-Europe - înfiinţată imediat după atentatele de la Bruxelles.

V-Europe, care reprezintă aproximativ 200 de victime ale terorismului, consideră că atacul armat de la Forest ”se înscrie într-un continuu între 13 noiembrie şi 22 martie”, protagoniştii fiind membri ai celulei franco-belgiene de la originea acestor atacuri revendicate de către gruparea Statul Islamic.

Asociaţia reclamă despăgubiri în valoare simbolică de un euro, a declarat joi avocatul ei Guillaume Lys.

”Atitudinea inculpaţilor, comportamentul lor în acest atac armat, a precipitat ceea ce s-a întâmplat pe 22 martie 2015”, a insistat avocatul.

”Trebuie să poată fi recunoscut răul suferit de victimele pe care le reprezint, pentru că acest lucru ţine de reconstrucţia lor”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.