Obstacole din calea dezvoltării viitorului avion de luptă european (SCAF) pot fi depăşite, consideră ministrul german de Externe Heij=koMaas, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negocieri atât între oficiali din domeniul Apărării din Franţa, Germania şi Spania, cât şi între Dassault, Airbus şi societatea spaniolă Indra nu au condus, însă, miercuri, la un progres.

Şeful diplomaţiei germane consideră, cu toate acestea, că problemele pot fi soluţionate.

Cele trei ţări vor încerca în continuare să găsească o soluţie, a dat el asigurări joi, în marja unei vizite la Paris.

”Cooperarea franco-germană în domeniul Apărării este un element important al politicii noastre în domeniul securităţii comune”, a subliniat Maas.

Proiectul Sistemul de luptă aerian al viitorului (SCAF), la care participă Franţa, Germania şi Spania, estimat la 100 de miliarde de euro, este considerat unul dintre pilonii politicii Apărării Europene promovate de Paris.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au lansat proiectul în 2017, în contextul în care Uniunea Europeană (UE) era fragilizată de decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea şi de criza migraţiei.

Însă, în loc să strângă rândurile, SCAF a intensificat tensiunile între Franţa şi Germania, pe fondul unor abordări divergente şi unor rivalităţi între producători, declarau pentru Reuters surse din domeniile securităţii şi industriei Apărării.

Merkel şi Macron nu au reuşit să soluţioneze diferendele, la începutul lui februarie, iar posibilitatea deblocării următoarei tranşe din fonduri destinate proiectului - în valoare de cinci miliarde de euro, a rămas deschisă.

Obiectivul este semnarea unui acord până la sfârşitul sesiunii parlamentare germane, în iunie, declarăun purtător de cuvânt al Ministerului francez al Apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.