Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat joi, la scurt timp după Senat, un proiect de lege pentru a finanţa provizoriu guvernul federal până la începutul lunii martie şi a evita o închidere parţială a agenţiilor guvernamentale. Documentul a fost trimis preşedintelui Joe Biden pentru aprobarea finală, dar nu rezolvă problema finanţării Ucrainei sau politica în privinţa imigraţiei, subiecte asupra cărora democraţii şi republicanii nu reuşesc să se înţeleagă, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bugetul provizoriu a fost adoptat în Camera Reprezentanţilor cu 314 voturi la 108, având 106 republicani şi doi democraţi în opoziţie.

Joi dimineaţa, Senatul adoptase cu uşurinţă proiectul de lege, cu un vot de 77 la 18, înainte de termenul-limită, care expiră în weekend.

Armata, Departamentul de Justiţie, securitatea frontierelor, Congresul şi multe alte agenţii şi departamente federale urmau să rămână fără bani la începutul lunii februarie, dar acum vor putea funcţiona până la 8 martie.

"Avem veşti bune pentru America. Nu va exista vineri o intrare în shutdown (închidere)", a declarat liderul majorităţii din Senat, democratul Chuck Schumer, chiar înainte de votul din această cameră.

Acest sentiment nu a fost împărtăşit de unii republicani ultraconservatori din Camera Reprezentanţilor.

"Este o pierdere pentru poporul american să-şi dea mâna cu democraţii, să formeze o coaliţie de guvernare pentru a face ceea ce Schumer şi Senatul vor să facă", a declarat presei după vot preşedintele grupului House Freedom Caucus, Bob Good.

Ambele camere şi-au accelerat voturile din cauza prognozei meteo - o furtună de zăpadă care se anunţă pentru vineri şi care ar fi putut bloca plecarea congremenilor în weekend.

Senatul, majoritar democrat, şi Camera, controlată de republicani, sunt mult în urmă în îndeplinirea datoriei lor de bază de a finanţa guvernul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie 2023, legislatorii străduindu-se să ţină totuşi guvernul funcţional pe perioade limitate, pentru a avea mai mult timp pentru a adopta un proiect de lege pentru întregul an.

AJUTORUL PENTRU UCRAINA RĂMÂNE ÎN SUSPENSIE

Schumer şi omologul său republican din Camera Reprezentanţilor, Mike Johnson, au convenit la începutul acestei luni asupra unui nivel de cheltuieli discreţionare de 1.590 de miliarde de dolari pentru anul care se încheie la 30 septembrie 2024. Dar, într-un semn al puterniciei divizări a Congresului, cele două partide nu sunt acum de acord cu această cifră, democraţii spunând că suma reală asupra căreia s-a convenit este de 1.660 de miliarde de dolari.

Lupta intensă dintre republicanii din Camera Reprezentanţilor, care doresc reduceri profunde ale cheltuielilor, şi democraţi are loc în contextul în care datoria naţională de 34.400 de miliarde de dolari creşte rapid şi a provocat îngrijorări în parte din cauza plăţilor mari de dobânzi suportate acum de Departamentul Trezoreriei.

Acest deja al treilea proiect de lege de finanţare provizorie, cunoscut sub numele de "rezoluţie de continuare" sau "CR", ar prelungi pur şi simplu nivelul de cheltuieli din anul fiscal trecut până la două termene limită, 1 şi 8 martie, pentru diverse agenţii guvernamentale.

Având în vedere că proiectul de lege de finanţare temporară este acum pe cale de a fi promulgat, accentul se mută pe necesitatea de a adopta cele 12 proiecte de lege care prevăd bugetul pentru întregul an.

În Camera Reprezentanţilor, Johnson s-ar putea confrunta cu reacţii negative din partea membrilor liniei dure a partidului său care se opun unor astfel de proiecte de lege de finanţare provizorie fără reduceri profunde ale cheltuielilor. Această nemulţumire a dus toamna trecută la îndepărtarea din funcţie a predecesorului lui Johnson, Kevin McCarthy.

Preşedintele Biden, la rândul lui, va face presiuni asupra republicanilor pentru ajutorarea Ucrainei

Incapacitatea congresmenilor de a adopta un buget pentru un an fiscal complet pune în impas şi ajutorul extern solicitat de urgenţă de Casa Albă.

Republicanii cer o securitate mai strictă la frontiere şi restricţii în materie de imigraţie înainte de a lua în considerare cererea lui Biden de 106 miliarde de dolari, bani suplimentari, în principal pentru Ucraina şi Israel.

Liderii partidelor din Senat sunt susţinători fermi ai ajutorului pentru Ucraina, dar mulţi dintre liderii de linie dură din Cameră sunt sceptici că acordarea de bani suplimentari Kievului pentru a respinge invazia rusă este în interesul SUA. Ambele părţi sunt de acord că numărul record de migranţi care traversează dinspre Mexic este o criză care trebuie abordată, deşi nu sunt de acord cu privire la răspuns.

Schumer, liderul majorităţii democrate din Senat, intenţionează să introducă săptămâna viitoare un proiect de lege bipartizan privind securitatea frontierelor şi ajutorul extern, deşi Johnson a refuzat să se angajeze să prezinte proiectul de lege în plenul Camerei. După ce au tras un semnal de alarmă timp de mai bine de un an cu privire la "catastrofa umanitară" a valului de migranţi, republicanii se vor confrunta cu acuzaţii de rea-credinţă dacă refuză măcar să ia în considerare acest pachet.

Johnson a declarat pentru Fox News că a vorbit despre graniţă "destul de des" cu fostul preşedinte Donald Trump, care candidează pentru realegere şi care face presiuni asupra republicanilor pentru a nu-i oferi lui Biden o victorie în privinţa imigraţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.